UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-03 09:48

Iniesta nyomdokain

Kalmár Zsoltot Andrés Iniesta inspirálja arra, hogy emlékezetes teljesítményt nyújtson az U20-as világbajnokságon. A magyar válogatott csapatkapitányával most az egész világ megismerkedhetett a FIFA hivatalos honlapján.

Nagy-Pál Tamás A FIFA hivatalos weboldala egyre gyakrabban foglalkozik a május végén kezdődő új-zélandi U20-as világbajnoksággal. A munkatársa nemrég például a magyar válogatott csapatkapitányával, Kalmár Zsolttal beszélgetett. A huszadik születésnapját a torna ideje alatt ünneplő középpályás elárulta, hogy a Barcelona kiválósága, Andrés Iniesta a példaképe, így a cikkben többször is párhuzamot vonnak a két játékos között, ami magyar labdarúgónak több mint megtisztelő.
Kalmár Zsolt
Kalmár Zsolt
Felelevenítették a 2010-es, dél-afrikai felnőtt vb-döntőjét, amikor Cesc Fábregas tökéletes passza után Iniesta az alsó sarokba lőtte a Spanyolországnak aranyérmet érő gólt a hollandok ellen. Kalmár ekkor tizenöt éves volt, és 13 ezer kilométerrel odébb, tévén nézte a mérkőzést. Az emlékezetes johannesburgi éjszaka után öt évvel arra készül, hogy az U20-as viadalon hasonlóan emlékezetes teljesítményt nyújtson. Iniesta inspirálja erre: "Csodálatos a technikája, ahogy egy szempillantás alatt, különösebb megerőltetés nélkül játssza magát tisztára egy-egy szép csellel” – áradozott az RB Leipzig játékosa. Akinek egyszerű dolga nem lesz Új-Zélandon, hiszen Brazíliával, Észak-Koreával és Nigériával került egy négyesbe. „Ha tesszük a dolgunkat, akkor mindenki ellen lesz esélyünk. Persze, borzasztó nehéz. Minden mérkőzésen úgy megyünk a pályára, hogy mindent beleadunk. Meglátjuk, hogy mire elég.” A dél-amerikaiak eleddig ötször nyerték el a korosztályos vb-címet, egyértelműen kiemelkednek a csoportból. A másik három gárda egymással versenghet a továbbjutásért. A magyar csapat legutóbb 2009-ben, Egyiptomban járt a vb-n, ahonnan bronzéremmel térhetett haza. A cikk írója ezután megemlíti, hogy Kalmár mögött igen eseménydús év van, hiszen májusban bemutatkozott a felnőttválogatottban, majd az U19-es Eb-n szerepelt, azután a német másodosztályú RB Leipzig játékosa lett.
Kalmár Zsolt
Kalmár Zsolt
„Hatalmas megtiszteltetés volt a nemzeti csapatban pályára lépni. Örökre velem marad az a pillanat, amikor húszezer ember előtt futhattam ki a gyepre Dánia ellen. És arra is büszke vagyok, hogy csapatkapitány lehettem a kontinenstornán. Még ha nem is olyan eredményt értünk el, mint amiben reménykedtünk.” A szerző ezután röviden bemutatja Kalmár pályafutását: Győrben született, tízévesen lett a helyi ETO középpályása. Kezdetben csatárt játszott, de szép lassan visszavonták a középpályára, ahol már úgy osztogathatja a labdákat, mint hőse, Iniesta. 2013-ban debütált a felnőttcsapatban. „Rengeteg mindenben kell még fejlődnöm. Alaposan megváltozott az életem Lipcsében, hiszen új országba, új klubba, új játékfilozófiába csöppentem. De már az elejétől élvezem, mert rögtön észrevettem magamon a javulást. Persze, még nem vagyok elégedett. Tudom, hogy ennél is lehetek jobb.” Végül jön az újabb párhuzam a spanyol sztárral: Iniesta 2003-ban a döntőig repítette a spanyol armadát az U20-as vb-n. Ha Kalmár is hasonlót tesz, akkor egy lépéssel közelebb kerülhet bálványához. Az viszont csak jóval később dől el, hogy tartani is tudja-e vele a lépést. A magunk részéről akkor is elégedettek lennénk, ha csak kicsivel maradna el tőle.