UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-04-09 13:19

Nagy dobások műhelye

Jövőre lesz húsz éve annak, hogy Dobó SE néven kényezteti el nagyszerű eredményekkel a szombathelyi klub az atlétika rajongóit. Az idei tervekről és a szakosztály életéről a vezetőedző, Németh Zsolt beszélt.

reb A napjainkban az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián fémjelezte egyesületet még 1993-ban, a Haladásból kilépve alapította meg Németh Pál mesteredző, 1996-tól pedig a kiemelkedő sikereket hozó szakág elnevezésével forrt egybe a műhely neve. A „dobópápaként” tisztelt világhírű szakember 2009-ben bekövetkezett halála után a két fia, Németh Zsolt és László vette át az irányítást, és Gubián Tamás edzővel kiegészülve sikert sikerre halmoznak versenyzőik a korosztályos és felnőttviadalokon.
A műhelyalapító Németh Pál mesteredző festőként is remekeket alkotott Forrás: Internet
A műhelyalapító Németh Pál mesteredző festőként is remekeket alkotott Forrás: Internet
„Harcban állnak a csapataink” – feleli a tőle megszokott kedélyességgel Németh Zsolt, amikor a fedett pályás és a szabadtéri szezon „holtidejében” az idei célokról, tervekről érdeklődünk. Atlétikában a páratlan évek a pörgősebbek, ezért az idei nyáron több világversenyen is bizonyíthatnak a Dobó SE fiataljai – jellemzően kalapácsvetésben. Várható, hogy Varga Donát indul a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, és eséllyel pályázik ugyanarra a lányok között Szabó Anett és Németh Zsanett is. Az ifjúsági világbajnokságon, Caliban ugyancsak kalapácsvetésben lépne a dobókörbe Szentivánszky Péter és Rába Dániel, valamint Németh Eszter és Varga Barbara. A fiúk éremre is esélyesek, hiszen  a világranglista első öt helyezettje között találjuk őket. Az eskiltsunai junior Európa-bajnokságon a márciusi Téli dobó Európa Kupán új junior országos csúcsot elérő Gyurátz Réka és a januártól az Egyesült Államokban tanuló Völgyi Helga mellett az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Halász Bence szerepelhet, Gyurátzot és Halászt dobogóra várja a szakember. A tallinni U23-as kontinensviadalra vágyik Cser Márton és a gerincműtétet követően tavaly visszatérő Banga Beatrix, míg Szabó Gyula a diszkoszvetők között versenyezne. És az sem elképzelhetetlen, hogy a 18 esztendős Gyurátz képes lesz teljesíteni a pekingi felnőtt-vb indulási kritériumát.
Gyurátz Réka
Gyurátz Réka
Nem jósolunk túl merészen, amikor Dobó SE-s sikereket vizionálunk a nyárra, különösen azért, mert Németh Zsolt szerint a korábbi évekhez képest is kitűnően sikerült a téli felkészülés fontos állomása, a dél-afrikai edzőtábor. Idén is szeretnének minél eredményesek lenni, de nem azért, mert a korábbi diadalokkal magasra tették a lécet: „Lehet, hogy sírva fakadnék örömömben, ha Cser Marci a nyolc közé jutna, míg adott esetben Gyurátz Réka ezüstérménél ellentétes érzelmek miatt hullatnék könnyeket. Nem az a lényeg, hogy azért nyerjünk, mert korábban is győztünk, hanem hogy kihozzuk a maximumot a fiatalokból, és mindenki magához képest érje el a legjobbját.” Az edző szerint a klub legnagyobb erőssége a kiváló csapatszellem. „Aki ellátogat az edzésünkre, tapasztalhatja, hogy a másik is ugyanúgy jár iskolába, mégsem hagy ki egyetlen foglalkozást sem, s a felnőtt- és korosztályos eredményeink azt is mutatják, hogy sikereket érhet el. Élvezzük az elnökség, a város és a szövetség támogatását, ráadásul az édesapám által meghonosított rendszer működik. Ha néha be is kellett építeni néhány kockát a legóvárba, az alapokhoz nem kellett hozzányúlni. Amíg pedig van fiatal, aki hajlandó dolgozni, olykor belehalni a munkába, és végigjárni a győzelemhez vezető utat, mi itt leszünk.”