UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-09 09:37

Új-Zéland Vadja

Vad II István játékvezetőnek fontos állomás lehet az U20-as világbajnokság a 2018-as felnőtt előtt. Elmondja: bírói szemmel sokban nem különbözik a korosztályos torna az elit világeseménytől. Reméli, ő is és a magyar válogatott is sikerrel vívja meg a csoportkört.

Nagy-Pál Tamás Ha világ- vagy Európa-bajnokságról van szó, az elmúlt időszakban megszokhattuk, hogy általában csak játékvezetők képviselik hazánkat. A május végén kezdődő U20-as vb így hát különleges lesz, hiszen kvalifikálta magát a magyar válogatott, ahogy ott lesz a bírói keretben Vad II István (címlapfotó: csakfoci.hu) is a segítőivel, Albert Istvánnal és Berettyán Péterrel.
Vad II István1
Vad II István1
A FIFA az európai programjának keretében 2014 őszén kezdte keresni: a fiatal nemzetközi játékvezetők közül kinek van esélye a soron következő, oroszországi vébén részt venni. Huszonnégy bírót választottak ki, akikben lehetőséget látnak arra, hogy csatlakozzanak az európai topkerethez. Közülük hatnak adatott meg a lehetőség, hogy az új-zélandi korosztályos tornán bizonyíthassa alkalmasságát. „Nagy siker és elismerés az egész magyar játékvezetés számára, hogy kétezer-tizenegy és -tizenhárom után idén is bekerült magyar a szűk elitbe” – mondta honlapunknak Vad II István. Elmondta azt is, hogyan készülnek az új-zélandi eseményre: „Először ősszel volt találkozónk Svájcban, négynapos elméleti továbbképzésen vettünk részt, valamint számot kellett adjunk a fizikai felkészültségünkről. A torna május végén kezdődik, de mi már huszonharmadikán a helyszínen leszünk, és különböző szakmai kurzusokon veszünk részt. Szükség van arra, hogy egységes irányt képviseljenek a világ minden tájáról érkező játékvezetők.” A keretből ilyenkor még ki lehet kerülni, ha valaki nem szerepel megfelelően a fizikai teszteken, de Vad II elmondta: velük az nem fordulhat elő. „Albert Istvánnal és Berettyán Péterrel régóta együtt dolgozunk itthon és külföldön is, megbízom bennük. Adott volt: ha sikerül bekerülni a keretbe, akkor ők lesznek az asszisztenseim. ”
U20-as trófea
U20-as trófea
Arra kértük: hasonlítsa össze, mennyiben más korosztályos tornán dirigálni, mint felnőtten? „Az U20-as vébén általában már olyan játékosok szerepelnek, akik nagycsapatokban is meghatározók. Emiatt az már nem is annyira utánpótlás-torna, majdnem olyan, mintha A válogatottaknak vezetnénk meccseket. Minden ország labdarúgói a saját habitusuknak megfelelően viselkednek, ezért nem lehet rájuk húzni, hogy a fiatalok ilyenek vagy olyanok. Vannak itt is, akik túlzott vehemenciával játszanak, vagy nem megfelelő módon viselkednek.” Vad II Istvánék célja, hogy a két csoportmeccsen jó teljesítményt nyújtsanak, amivel a kieséses szakaszban is kaphatnak mérkőzéseket. „Természetesen az lenne a legjobb, ha azon kellene törnünk a fejünket, hogyan tovább, mert  a válogatott is sikeresen vívta meg a csoportküzdelmeket, és mi is.” Bernd Storck együttesének a vb-n Brazília, Nigéria és Észak-Korea lesz az ellenfele.