UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-10 20:00

Sahtar–Chelsea döntő

A Sahtar Doneck hátrányból fordítva nyert 3-1-re az Anderlecht ellen az ifjúsági Bajnokok Ligája elődöntőjében. Ellenfele a Chelsea lesz a fináléban, amely könnyedén, 4-0-ra verte az AS Roma csapatát.

Nagy-Pál Tamás Igazi piknikhangulatban kezdődött az UEFA svájci székhelyén, Nyonban az ifjúsági Bajnokok Ligája első elődöntője és nemcsak a szikrázó napsütés miatt: a pálya mellett nem lelátón, hanem füves domboldalon heverésztek a nézők, vagyis tökéletes lehetőség volt a meccsnézés az ebéd utáni ejtőzésre.
Kovalenko
Kovalenko
Ez a hangulat az Anderlecht és a Sahtar Doneck (címlapfotó: uefa.com) játékosaira is átragadt, nehezen pörögtek fel az első félidőben. A 11. percig kellett várni az első próbálkozásra, Leya Iseka látványos ollózása elkerülte az ukrán kaput. Pár perccel később a belgák nézték végig, ahogy Borjacsuk egy pattanás után 19 méterről a kapufát találta telibe. A legnagyobb lehetőség az Anderlecht előtt adódott a 33. percben, amikor Matthys fejjel vette célba a Sahtar kapuját, Kudrik hatalmas bravúrral tolta ki a labdát. Az Anderlecht játszott mezőnyfölényben, attól függetlenül nyoma sem volt annak a játéknak, amellyel a címvédő Barcelonát búcsúztatta a nyolcaddöntőben. A szünet után teljesen megváltozott a kép, a belgák hatalmas nyomás alá helyezték az ukrán kaput, aminek már az 55. percben meglett az eredménye: jobb oldali szöglet után Bourard védhetetlenül bólintott a léc alá (0-1). Sokáig úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés: a Sahtar csak nyomozta a labdát, míg az Anderlecht uralta a meccset, viszont túlságosan elkényelmesedett. Többször is fejezhetett volna be lövéssel akciót, de a fiatalok inkább passzolgattak a tizenhatos előtt, hogy labdajáratással húzzák az időt. Vesztükre. A 76. percben ugyanis Zubkov zseniális labdát tett a védők mögé, a csereként beállt Kovalenko pedig remek ütemben ugrott ki, és laposan a rövid alsó sarokba gurított (1-1). Négy perc múlva jött az igazi hidegzuhany: ezúttal Kovalenko volt az előkészítő, a szintén nem sokkal korábban beállt Arendurak futott be két védő közé, és a kifutó kapus alatt finom mozdulattal a hálóba pöckölt (2-1). A 87. percben végleg eldőlt minden: Kovalenko kapott remek labdát a jobb oldalról, első kísérlete még elakadt a védőben, de visszapattanót a hosszúba lőtte (3-1). A Sahtar így meglepetésre 3-1-re nyert, és a fináléba jutott, ráadásul úgy, hogy a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is egygólos hátrányból állt fel.
Chelsea
Chelsea
A másik ágon Chelsea–AS Roma elődöntőt rendeztek. Egyértelműen az angolok uralták az első félidőt, főleg távoli lövésekkel próbálkoztak, de Colkett és Brown sem tudott túljárni Marchegiani kapus eszén. Nem úgy Boga, aki elvitte volna a hálóőr mellett a labdát, ha nem buktatja őt, a játékvezető viszont nem ítélt büntetőt. Az egyetlen olasz lehetőség Pellegrini nevéhez fűződött a hajrában, de a rómaiakra hízelgő gól nélkül, döntetlennel mentek pihenőre a csapatok. Hatvanegy másodperc telt el a második félidőből, amikor a londoni gárda megszerezte a vezetést: Brown tört be a tizenhatoson belülre, három védő sem tudta szerelni, legurította a labdát az új Frank Lampardként számon tartott Colkettnek, akinek a megpattanó lövése a bal alsó sarokban kötött ki (1-0). Nehezen ocsúdott fel a Roma, két perc múlva újabb gólt kapott: az angolok a saját térfelükről ívelték fel a labdát, Solanke pedig elfejelte a rendkívül rossz ütemben érkező kapus mellett, és az üres hálóba gurította tizedik gólját a sorozatban (2-0). Az 56. percben dőlt el végleg a meccs: Boga tekert középre, Colkett kapura csúsztatta, és bár Marchegiani elsőre még védett, kipattant róla a labda, amelyet Solanke közelről bepofozott (3-0). A folytatásban sem állt le a Chelsea: a 83. percben Palmer ment el a bal oldalon, az alapvonalról közére adott, Abraham pedig közelről a hálóba belsőzött (4-0). Ez maradt a vége, a Chelsea kiütéses győzelemmel jutott a Sahtar elleni döntőbe, melyet hétfőn rendeznek Nyonban. Ifjúsági BL, elődöntő Sahtar Doneck–Anderlecht 3-1 Chelsea–AS Roma 4-0