UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-04-12 20:30

Rajt, sima vereséggel

Nagy különbséggel szenvedett vereséget első mérkőzésén a magyar fiúválogatott a debreceni U18-as divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon. A dánok végig domináltak, és 9-1-re nyertek. Bors Gergely hiába védett jól, egyedül kevésnek bizonyult.

Pusztai Viola Egy perc sem telt még el, már vezettek a dánok. Nem ilyen kezdésről álmodott az U18-as fiúválogatott a debreceni divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon. Azt persze tudták a fiúk, hogy nem lesz egyszerű a tavaly az A csoportból kieső Dánia ellen, amely a bevezető találat után is folytatta a nyomást a magyar csapatra. Bors Gergelynek a kapu előtt szemernyi pillanata sem volt arra, hogy unatkozzon. Míg Petersen a másik oldalon még be sem melegedett, ő rendületlenül védett, de Szabó Dávid kiállítása alatt  másodszor is kapitulált. Alig kilenc perc alatt már 2-0 volt, oda. És a következő találatot sem előzte meg hosszabb böjt. Talán ha Húsvét előtt játsszák ezt a meccset... Akkor – ki tudja... – tovább vártak volna a játék minden elemében, de különösen gyorsaságban a magyar válogatott fölé növő dánok a harmadik találatukkal. Glen Williamson legénysége igyekezett faragni a különbségen, erre két lehetősége is adódott. Petersennek végre dolga akadt, a második próbálkozást bizony hárítania kellett. Azért ez a „nyomás” nem tartott sokáig, és ismét a magyar harmadba került vissza a pakk. Emberelőnyben több lehetőség is adódott a szépítésre, különösen akkor, amikor a dánoktól ketten is ültek a büntetőpadon. Igaz, Gáspár Máté már akkor talált a kapuba, amikor az egyikük visszajöhetett. A játékrész tehát 3-1-es dán vezetéssel zárult. Puff neki. Az első harmadban még tökéletesen működő stream – kommentárral – a szünetben elszállt. A tény viszont látatlanban is tény marad: a játékrész újabb dán góllal indult. Az ellenfél a találatoknál csak a kiállításokat gyűjtögette szorgosabban. A büntetés azonban mindig csupán a két perc maradt.
A magyar fiatalok küzdöttek, de a dánok erősebbek voltak. Forrás: MJSZ
A magyar fiatalok küzdöttek, de a dánok erősebbek voltak. Forrás: MJSZ
Közben a videóközvetítés is újra életre kelt, bár nem bántam volna, ha az ötödik dán gólt nem látom. Bors hiába védett hatalmasat, Brinkmann végül bekotorta. Nem az, aki a magyar retrócsatornán agyonismételt NSZK-s tévésorozat, A klinika főszereplője. Az ismétlés viszont a jégen sem maradt el, méghozzá a középkezdésé, Nielsen gyors találata után. Már-már azt hihettük, egy percet valahogy kihúz a magyar válogatott a harmad végéig, de Simotics Ferencet kiállították, a dánok pedig nem kegyelmeztek, 7-1. Pozitívumnak tekinthető, hogy a harmadik harmad elején nem jött az ellenfél gyors gólja, ráadásul az emberhátrányt is kivédekezték fiataljaink. Sőt, fórban rezgett a dánok hálója, kár, hogy csak kívülről. Bár a játékrészben visszavettek a tempóból a vendégek, a magyar válogatott addigra már elfáradt. Egyre több hiba csúszott a játékba, amely elsősorban kiállításokat eredményezett. Vizi épphogy csak leülte a büntetését, már mehetett is vissza két percre, ezt pedig From könyörtelenül kihasználta. Bors Gergely dicsérhető a csapatból, de egyedül kevésnek bizonyult. A fehérvári kapus hiába védett jól, mindent ő sem foghatott, így Korsgaard lövését sem, amellyel beállította a 9-1-es végeredményt. A mérkőzés után a csapat edzője, Mayer Péter értékelt honlapunknak: – A dán a legmagasabban jegyzett válogatott ezen a tornán, és a játék minden elemében megmutatta, hogy nem véletlenül szerepelt korábban az A csoportban. Az első tíz percben különösen látszott, hogy a mieinknek ez az első világbajnokságuk, bennük volt a drukk, megremegtek a kezek. Sebességben és küzdésben felvettük a versenyt, de hatékonyságban, helyzetkihasználásban az ellenfelünk végig jobb volt, ők domináltak. Nem az elsőre nagynak tűnő különbségből kell levonni a következtetéseket, hanem inkább a megszerzett tapasztalatokat kell úgy továbbvinni, hogy nyerjünk meccseket a tornán. Ez ma nem sikerült, sokkal jobb volt az ellenfél. De ahogy korábban is mondtuk, megteszünk mindent, amit lehet. Ebben nincs hiányérzete a szakmai stábnak, hiszen próbálkoztak a fiúk, tették a dolgukat, és az mindenképpen pozitívum a folytatásra nézve. A magyar válogatott kedden javíthat a kazahok ellen. Fiú U18-as divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, Debrecen. Magyarország−Dánia 1-9 (1-3, 0-4, 0-2) Fehéroroszország−Norvégia 3-2 (hosszabbítás után) Franciaország−Kazahsztán később