UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-13 08:12

Három magyar a top 250-ben

Sallai Roland, Makrai Gábor és Szalai Dániel fért fel a világ 250 legdrágább U18-as támadójának a listájára. A különbség hatalmas: az első helyen álló Gabriel nyolcvanszor többet ért, mint a legjobb magyarként a 126. helyen szereplő Sallai.

Nagy-Pál Tamás Az átigazolásokra szakosodott transfermarkt.de listázta a világ legértékesebb 18 éven aluli csatárait. A top 250-be mindössze három magyar fért be, és ők sem éppen az élmezőnyben találhatók. A legelőkelőbb, vagyis a 126. helyen a Puskás Akadémia első csapatában szereplő Sallai Roland áll, akinek értékét 100 ezer euróra (30 millió forint) becsüli a portál. A csatár tagja volt annak az U17-es válogatottnak, amely nemrég csúnyán leszerepelt az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében. Tavaly nyár óta tartó NB I-es pályafutása során eddig két gólt szerzett.
Sallai Roland1
Sallai Roland1
Csapattársa, Makrai Gábor a 156. helyre fért oda 75 ezer eurós áron. A 18 éves játékos tavaly – még a korosztályos bajnokságban – produkált olyan hónapot, amikor összesen tizenkilenc gólt rúgott öt mérkőzésen. Nem csoda, hogy a szezon elején az NB I-ben is bemutatkozhatott, de három meccsnél meg is állt, a kezdőbe egyelőre nem tudta beverekedni magát. A harmadik magyarnak, Szalai Dánielnek, aki a 199. pozíciót foglalja el, az értéke 50 ezer euró. A Kecskemét támadója 17 éves korában mutatkozott be a magyar élvonalban. Meghatározó szerep neki sem jutott még, az idei szezonban egyetlen mérkőzésen lépett pályára, mindössze nyolc percet kapott. Megdöbbentő a kontraszt, ha a lista elejére ugrunk. A Santos brazil játékosa, Gabriel nyolc millió eurót ér, vagyis éppen nyolcvanszor annyit, mint Sallai. De nem csak értékben körözi le magyar kollégáit: a Real Madriddal is hírbe hozott szupertehetség az előző szezonban nyolc gólt és négy gólpasszt jegyzett a brazil élvonalban, ami igen komoly teljesítmény. Ezequiel Poncéé is, aki az argentin Newell’s Old Boys színeiben négyszer is eredményes volt hazája bajnokságában. Nem meglepő, hogy a következő szezont már Európában, az AS Roma csapatában kezdi meg - az olasz gárda ötmillió eurót fizetett ki a játékjogáért. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a svájci-kameruni kettős állampolgárságú Breel Donaldo Embolo fért fel, aki a Basel színeiben szárnyal: a bajnokságban öt-öt gól és gólpassz a mérlege, de már a Bajnokok Ligájában is betalált, és nem mellesleg játszott csapata mind a hat csoportmérkőzésén a legrangosabb európai kupasorozatban. SANTOS X BOTAFOGO-SPAz első tíz helyezett között két-két brazil és olasz található, ahogy két francia is, de egyikük guineai, míg a másik argentin születésű. Azonkívül holland-szerb és török állampolgár jelen van. Érdekesség, hogy a topklubok közül egyedül az Inter (Federico Bonazzoli) és a Juventus (Kingsley Coman) ad játékost az első tízbe, míg az első német fiatal - a Bayern Münchenben futballozó Sinan Kurt - mindössze a tizenötödik helyen található. Az első spanyolig még tovább kell böngészni: David Concha (Racing Santander) ugyanis csak a huszonnegyedik. Hat hellyel megelőzi őt például az Inter magyar származású román válogatott tehetsége, George Puscas. Értéke egymillió euró, vagyis tízszer annyi, mint a legjobb magyaré.

Top20, U18-as csatárok 1. Gabriel (18 éves, brazil, Santos) értéke 8 millió euró 2. Ezequiel Ponce (18, argentin, Newell’s Old Boys) 6 millió 3. Breel Donald Embolo (18, svájci-kameruni, Basel) 4 millió 4. Richairo Zivkovics (18, holland-szerb, Ajax) 4 millió, 5. Malcom (18, brazil, Corinthians) 4 millió, 6. Alberto Cerri (18, olasz, Lanciano) 3.5 millió, 7. Enes Ünal (17, török, Bursaspor) 3.2 millió,  8. Federico Bonazzoli (17, olasz, Internazionale) 2.5 millió, 9. Kingley Coman (18, francia-guineai, Juventus) 2.5 millió, 10. Neal Maupay (18, francia-argentin, Nizza) 2 millió, 11. Siebe Schrijvers (18, belga, Genk) 1.5 millió, 12. Goncalo Guedes (18, portugál, Benfica) 1.5 millió, 13. Allan Saint-Maximin (18, francia, Saint-Étienne) 1.5 millió, 14. Mauricio Tévez (18, argentin, Newell’ Old Boys) 1.5 millió, 15. Sinan Kurt (18, német-török, Bayern München) 1 millió, 16. Donis Avdijaj (18, német, Sturm Graz) 1 millió, 17. Dawid Kownacki (18, lengyel, Lech Poznan) 1 millió, 18. Maxwel Cornet (18, francia-elefántcsontparti, Lyon) 1 millió, 19. Bilal Ould-Chikh (18, holland-marokkói, Twente) 1 millió, 20. Daniele Verde (18, olasz, AS Roma) 1 millió … 126. Sallai Roland (18, magyar, Puskás Akadémia) 100 ezer … 156. Makrai Gábor (18, magyar, Puskás Akadémia) 75 ezer … 199. Szalai Dániel (18, magyar, Kecskemét) 50 ezer.