UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-04-13 17:18

Két sima, egy fordított

Az utolsó másodpercekben szerzett két ponttal a Falco KC Szombathely nyerte meg a Morgen Ferdinánd emlékének szentelt U21-es férfibajnokságot Debrecenben. A mester, Váradi Attila nem volt teljesen elégedett a játékkal, de hálás a csapatnak, amiért ilyen örömet szereztek a szombathelyieknek.

reb Debrecenbe kéne menni – tartja a dal, és mondhatták a kosárlabdázók is, ugyanis a cívisvárosban rendezték meg a férfi U21-es pontvadászat nyolcas döntőjét. A péntektől vasárnapig tartó viadalra az NB I A-s versengés első négy helyezettje, valamint az NB I B keleti és nyugati csoportjának két-két legjobbja válthatott jegyet.

Három éve, 2012-ben szívbetegség miatt, 21 évesen hunyt el Morgen Ferdinánd, a Paks sokra hivatott játékosa.

Ha csak az alapszakasz eredményét nézzük, az A osztályban első helyen végző Alba Fehérvár reménykedhetett a sikerben, ám a mezőny meglepetéscsapata, a Budapest Honvéd már az első mérkőzésen felborította a papírformát, ugyanis 71-64-es sikerrel az 5-8. helyért való küzdelembe küldte a székesfehérváriakat.
szombathely_u21_racz_eszter_anna
szombathely_u21_racz_eszter_anna
A Honvéd az elődöntőben a Nyíregyházát múlta felül szoros küzdelemben (63-61), így következhetett a Falco KC Szombathely elleni finálé. A szezon előtt a célként a nyolc közé jutást megfogalmazó szombathelyiek könnyedén vették az akadályokat, az MTK Törökbálintot 91-37-re, míg a Szedeákot 72-47-re győzték le a kieséses rendszerben. A döntő ellenben szoros csatát hozott. – Sajátos stílussal bír a Honvéd védekezésben és támadásban, s ha megmutatja, akkor nagyon nehéz ellene – kezdi az elemzést a Falco edzője, Váradi Attila. – Mi éppen erre a jégre futottunk rá. Ellenfelünk teher nélkül játszott, viszont mi felvettük az esélyesség pszichés hátizsákját. Nem „előzmények” nélkül, hiszen a szombathelyiek zsinórban háromszor nyerték meg a juniorbajnokságot (a legutóbbi sikerről ITT írtunk), tehát a jelenlegi gárda tagjai többségében korosztályos bajnokok. – Parázs hangulatban, a közönség szempontjából élvezetes döntőt játszottunk, edzői szemmel viszont nem hozott magas színvonalú kosárlabdát a finálé – folytatja a tréner. – Az első félidőben csupán egy triplát értékesítettünk tizennégyből, ilyen gyenge mutatónk rég volt. A nyögvenyelős meccsen talán a nagyobb rutinunknak köszönhetően nyertünk, és a szerencsének is volt némi szerepe. Szívből gratulálok a Honvédnak, nagyon jól játszott. Váradi szerint az ilyen „egylabdás” mérkőzéseken Fortuna is szükséges, márpedig a két perccel a vége előtt még 60-60-at mutatott az eredményjelző. Már csupán néhány másodperc volt hátra a sípszóig, amikor érkezett Karagity Milán, és eldöntötte a finálét. A mester a hangjában némi csalódással nyugtázza, hogy az alapszakaszban azonos mutatóval (20 győzelem, 4 vereség), de az egymás elleni rosszabb mérleggel a második helyen zártak a Fehérvár mögött. Úgy látja, akkor jobban megmutatkozott az egyébként Debrecenben is érezhető fáradtság, hiszen a B csoportos felnőttbajnokságban és az egyetemi versengésben is szerepel az együttese, így gyakran egymás követő napokon lépett pályára. Persze azt ő sem bánja, hogy részben a komoly terheléssel megszerzett rutinnak köszönhetően a bajnoki címet viszont Szombathelyen ünnepelhették meg. – Remek szellemiségű játékosok alkotják a csapatot, a többségük komolyan tervez a kosárlabdában. Perl Zoltán és Váradi Benedek már nem is velünk szerepelt, mert a felnőttek között alapember. Bognár Kristóf év közben szintén nem minket erősített, most azonban pályára lépett, aminek örülhettünk, hiszen a torna legértékesebb játékosa lett. Simon Kristóf, Bazsó Brúnó már többször állt rendelkezésünkre év közben, de ők is feljátszanak, néhányan pedig a felnőttekkel edzenek. Kívánom, hogy mindannyian találják meg a számításukat, lehetőleg az élvonalbeli csapatunkban.

Morgen Ferdinánd U21-es emlékbajnokság, Debrecen, végeredmény 1. Falco-Trend Optika KC Szombathely, 2. Budapesti Honvéd SE, 3. Naturtex-SZTE-Szedeák, 4. Marso Nyíregyháza KK, 5. DEAC, 6. Alba Fehérvár-DKKA-Balogh 2000, 7. MTK Törökbálint, 8. MKB-Euroleasing Vasas