UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-16 14:52

Az erőnlét a legfontosabb

Markó Edina szerint az U17-es leányválogatott meccsről meccsre fejlődött az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében, még akkor is, ha csak egyetlen pontot szerzett, ami viszont igazi bravúr volt. Tehetséges a korosztály, többen is felnőtt válogatottak lehetnek.

Nagy-Pál Tamás Írországban járt az U17-es leányválogatott (címlapfotó: mlsz.hu) az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében, ahol a papírformának megfelelően a csoport utolsó helyén végzett. Az eredménnyel csalódást nem okoztak Markó Edina lányai, hiszen a házigazdák mellett a továbbjutó Anglia és Hollandia is jóval nagyobb játékerőt képvisel. A szövetségi edző – aki egyben a felnőttválogatott kapitánya - szerint több minden közrejátszott abban, hogy a nyitányon 5-1-es vereségbe szaladtunk a hollandok ellen:
U17-es válogatott leány
U17-es válogatott leány
„Nagyon izgultak a lányok, és a hosszú utazástól fáradtak is voltak. A játékunk még nem állt össze, nehezen vettük fel a ritmust, és az önbizalmunk sem volt meg. Az angolok ellen már rengeteget javultunk. Viszont hiába gyakoroltuk és elemeztük videón a rögzített szituációkat, nem tudtunk mit kezdeni az ellenfél fizikai és magasságbeli fölényével. Ezért kaptunk háromszor szöglet, egyszer pedig szabadrúgás után gólt.” Aztán jött az írek elleni, tét nélküli mérkőzés, amelyen – bravúrt végrehajtva – gól nélküli döntetlent értek el a lányok. „Azt előzetesen is sejtettük, hogy a harmadik találkozón lehet a legnagyobb esélyünk. Tudtuk, ha sikerül gyorsan járatnunk és birtokolnunk a labdát, elfáradhatnak az írek, és lehet keresni valónk. Ez be is jött. A lányok megoldották a feladatot, a felívelések után rendre megszerezték a labdát. Egyedül a gól hiányzott, pedig közel jártunk hozzá, három ziccerünk is volt. De nem lehetünk elégedetlenek, mert nagyon jó csapat ellen szereztünk pontot, igazi bravúrt vittünk véghez.” Az angolok így kezet csókolhatnak Markó Edináéknak, hiszen az írek pontvesztése is kellett a továbbjutásukhoz. „Tudtuk, hogy nekünk szurkolnak, de csak magunkra koncentráltunk. Az Eb-szereplésük viszont nem rajtunk múlt, hiszen a hollandok legyőzésével ők is megtették a magukét. Egyébként abszolút reális az eredmény, az angolok kiemelkedtek a mezőnyből.”
Markó Edina
Markó Edina
Markótól azt is megkérdeztük: a torna tapasztalatai alapján miben van a garnitúrának lemaradása az európai élmezőnyhöz képest? „A legnagyobb különbséget a fizikai adottságokban láttam. Mintha az angolok és a hollandok egy méter hetven alatt nem is foglalkoznának játékossal. Megtehetik, mert jóval nagyobb a tömegbázisuk. Ezen kívül kondiban és erőben is előttünk járnak. Úgy tűnik, azok a legfontosabbak, nélkülük mit sem érnek a technikai képességek vagy a kidolgozott taktika.” De vajon ledolgozható-e a közeljövőben ez a hátrány? „A kondi fejlesztése csak munka kérdése. A tömegbázist nem tudjuk egyik napról a másikra szélesíteni, az még hosszú évekbe telik. Addig abból kell főznünk, amink van. Rengeteg ilyen találkozóra van szükségük a lányoknak, mert látszik, hogy a tapasztalatszerzésnek köszönhetően meccsről meccsre javulnak.” Aminek köszönhetően pedig többükre a felnőttválogatottban is számíthat. „Nagyon sok az ügyes lány ebben a korosztályban. Nem egyszerű a történet, mert tőlem eredményt várnak el, de közben a hosszú távú építkezésre is gondolnom kell. Ezért nem elképzelhetetlen, hogy már a közeljövőben kiemelünk valakit, hogy szokja a légkört. És ha találunk új Kaján Zsanettet, aki fel tudja venni a felnőttfutball ritmusát, azonnal használni fogjuk.”