UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-04-16 09:26

Északi torna az Eb-ért

A már felnőttválogatott Tóth Gabriella is az U19-es kézilabda-válogatottat erősíti a péntektől vasárnapig tartó Európa-bajnoki kvalifikációs tornán. Ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző leszögezte: egyértelműen a részvétel kiharcolása a cél Finnországban.

reb Sokkal kedvezőbb helyzetben van ifjabb Kiss Szilárd mester, hiszen a tavalyi, U18-as világbajnokság előtt csapatnyi sérültet számlált a leányválogatott, mostanra azonban a maródiak nagy része felgyógyult, és bevetésre készen áll a hétvégén zajló Európa-bajnoki selejtezőn. A helyzet még ennél is jobb, hiszen a felnőtt Európa-bajnokságon brillírozó, az NB I-ben a Mosonmagyaróvárt a hátán cipelő, s nem mellesleg a következő szezontól a Győri Audi ETO KC-ban szereplő Tóth Gabriella is az U19-es társulatot rendelkezésére áll. U19_valogatott_sel_elott– Kétségtelenül hatalmas erősítés, mégis kissé mélyvíz lesz vele a játék, hiszen korábban egyetlen meccsünkön sem volt velünk – jellemzi Kiss a 18 éves, „új Görbiczként” aposztrofált tehetség szerepét. – Érdekes kihívás olyan játékost a csapatba építeni, aki már jóval a korosztálya előtt jár, de hát ez legyen a legnagyobb gond. Nem akarjuk sem alul-, sem felülértékelni a szerepét, a mérkőzések alatt találjuk meg a helyét. Két találkozót szánhat rá a szövetségi edző, a társaság ugyanis hármas csoportba került (három ilyen van az öt kvartett mellett), amelyben a házigazda Finnországgal, illetve Törökországgal küzd meg az egyetlen, kontinensbajnoki szereplést jelentő pozícióért. Kiss szerint a finn csapat nem erős, de mellette szól, hogy otthon játszik. Törökországot pedig annak ellenére sem szabad kézlegyintéssel elintézni, hogy nem jegyzik a tradicionális kézilabda-országok között. – A törökökről keveset tudunk, azt leszámítva, hogy láttam őket a tavalyi középiskolás világbajnokságon, amelyet többek között a dánok és a magyarok  előtt nyertek meg. Az jó kis csapat volt, erős az 1996-os korosztály. A mieink malmára hajthatja a vizet, hogy az első mérkőzést Törökország és Finnország játssza, így a magyarok a látottak alapján felkészülhetnek a várhatóan mindent eldöntő szombati, törökök elleni találkozóra. A sípot román játékvezetők fújják. A válogatott a csütörtök esti indulást megelőzően néhány napot Siófokon készült, korábban pedig két-három napokat tölthettek együtt; a zsúfolt bajnoki menetrend ennyit engedett. A taktika gyakorlása mellett a páros és hármas kapcsolatok fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. A szövetségi edző egyik ellenfelet sem becsüli le, de azt határozottan leszögezi: a magyaroké kell legyen Helsinkiben az Európa-bajnokságot érő jegy. A meccsekről itt nézhet élő közvetítést.

Női U19-es Európa-bajnoki selejtező program: Péntek, 17:00: Finnország-Törökország Szombat, 17:00: Magyarország-Törökország Vasárnap, 11:30: Finnország-Magyarország