UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-04-17 11:33

Bővül a program

Szeptembertől harminccal nő a Kézilabda az iskolában-programban részt vevő tanintézetek száma. Juhász István szakmai igazgató újításról is beszél: belső versenyrendszert vezetnének be.

MKSZ Két évvel ezelőtt 50 iskolában, 52 testnevelővel indult a program, amely ősz óta immár 91 iskolában működik. Az induláskor a cél az volt, hogy a testnevelők az szövetség szakmai anyagai alapján építsék be a kézilabdázást a testnevelés-órák anyagába, azzal szélesedjen a sportág társadalmi bázisa, és eltűnjenek a „fehér foltok” a térképről. Amennyiben ugyanis a kézilabda szakmai program mentén megjelenik a délelőtti tanórákon, délután még hatékonyabban lehet dolgozni, és felgyorsulhat a fejlődés.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A kétezres évek elejéig kiváló testnevelők vezetésével, iskolai keretek között zajlott a képzés 70-80 százaléka, 2002-ben azonban más irányt vett a testnevelés, csökkent az óraszám, a tanárok megbecsültsége is alacsonyabb lett. Mindez a szövetség megítélése szerint negatívan befolyásolta sok helyen a kézilabda-oktatást, márpedig az utánpótlás-képzés alfája és ómegája az iskolai munka. Alacsonyabb lett a gyereklétszám, csökkent a színvonal a diákolimpiákon. A jelenleg zajló programba bevont tanárok megbízási-szerződéses jogviszonyban állnak a szövetséggel, pontos tantervet kaptak, gyakorlatanyaggal, DVD-vel. A programban résztvevők használják a módszertani könyvet, a szakfelügyelők pedig folyamatosan járják az országot. A testnevelők központi rendszerbe töltik fel minden hónap elején, hogy mikor, milyen csoportnak tartanak edzést. A szakfelügyelők a program ismeretében mennek el az iskolákba, ahol a testnevelők bemutató edzést tartanak, a szakemberek pedig azt követően konzultációt tartanak. – A célunk egyértelmű: minden résztvevőnek biztosítani a lehetőséget a minőségi oktatásra. Fontos, hogy a gyerekekből egészséges felnőttek váljanak, akik játsszák, szeretik és követik a kézilabdát – mondta el Juhász István, a szövetség szakmai igazgatója. – Szeptembertől már százhúsz iskolával működünk együtt, kétéves szerződéssel, öt szakfelügyelővel. Fontos, hogy folyamatosan magas szintű képzésben részesüljenek a gyerekek, ugyanakkor az ellenőrzés révén igyekszünk mindent megtenni érdekében, hogy a képzés egységes legyen. Belső versenyrendszert is biztosítunk, szeptemberétől az egyik újdonság az lenne, hogy program iskolái összemérhetnék a tudásukat. Az MKSZ a program keretében április 21-30. között összesen négy helyszínen (Nyíregyháza, Tiszaföldvár, Zalaszentgrót, Szigetszentmiklós) szervez szakmai napokat.