UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2015-04-18 16:53

Felforgatott menetrend

A totálisan felforgatott versenynaptár miatt hosszú szezon vár az utánpótláskorú kajak-kenusokra, ám a korosztályokért felelős Hüttner Csaba szerint igyekeznek minden viadalra nyerő társaságot küldeni.

reb Akárcsak két héttel ezelőtt, most is közös edzőtáborban vettek részt az ország legjobb ifjúságai lapátforgatói: a kajakosok Dunavarsányban, a kenusok Szolnokon gyűjtötték a kilométereket. A tapasztalatokról Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző beszélt:
huttner_csaba_mkksz02
huttner_csaba_mkksz02
– Az első edzőtábor még elég vegyes képet mutatott. Azok, akik korábban külföldi edzőtáborozáson vettek részt, jóval előbb jártak a felkészülésben. Ráadásul az időjárás sem pártolta az érdemi munkavégzést, szél és eső akadályozott mindenkit. A múlt héten viszont mindenki az egyesületében dolgozott, kezdtek eltünedezni a különbségek, az elmúlt pár napban pedig az időjárási körülményekre sem lehetett panaszunk. A szakember úgy látja: megvan a csapat erős magja, amelynek a tagjai már tavaly is húzóembereknek bizonyultak, mindenki a tőle elvárt teljesítménnyel rukkolt elő a versenyszezont megelőző időszakban. Az idény a május 16-i rangsorolóval indul.

Tekintettel arra, hogy a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság mellett a bakui Európa Játékok a legfontosabb, a szakvezetés úgy döntött, hogy a május eleji, račicei felnőtt kontinensviadalon a jellemzően U23-as korosztályú versenyzőkből álló B csapat indul.

Elkél a minél több jó versenyző, a mostani szezon ugyanis teljesen felforgatott versenynaptárral vár a mezőnyre. A júniusi Európa Játékok beleszólt a fiatalok programjába is, ezért rendhagyó módon július 23-ától előbb az ifjúsági és U23-as világbajnokságot rendezik meg Montemorban (Portugália), a korosztályok kontinensviadalára pedig csak szeptember 17-től kerül sor a romániai Bascovban. Csakhogy alig pár nappal korábban éppen Győr ad otthon az ifjúsági, U23-as és maratoni világbajnokságnak… Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Eb miatt az Olimpiai Reménységek Versenye is szeptember végére tolódik, felismerhető a káosz. – Teljesen át kellett értékelnünk a felkészülést, hogy megfelelően építsük fel azt, bár még most sem teljesen tiszta a kép. Húzós program vár a fiatalokra, ráadásul szeptemberben már az iskolával is számolni kell. Az biztos, hogy a korosztályos Európa-bajnokság élvez elsőbbséget, azt követi a hazai rendezésű maratoni vb, majd a sorban az harmadik az Olimpiai Reménységek Versenye. A korábbi négyszeres világbajnok kenus azonban biztos abban, hogy képesek minden viadalra olyan válogatottat küldeni, amely aranyérmekkel, dobogós helyezésekkel öregbíti a magyarok hírnevét.

Hüttner kérdésünkre elmondta, hogy az utánpótláskorú leány kajakosok egy része Mertolában készült, míg a fiúk közül többen Sevillában edzőtáboroztak. A szövetségben kisebb összeget különítettek el erre, számos versenyző pedig egyesületi költségen edzett külföldön.