UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-04-21 17:44

Azt a negyvennyolcát!

A fináléban csapata pontjainak több mint a felét ő dobta a juniorbajnoki döntőn, s talán még ennél is nagyobb szám: az utolsó tíz percben harminc pontot szerzett a 17 éves Mócsán Bálint. A párját ritkító teljesítménnyel élete legjobbját nyújtotta a MAFC kosarasa, akinek ködös emlékei vannak csupán produkciójáról.

reb „Őszintén mondom, hogy fogalmam sincs, mi történt. Arra emlékszem, hogy szinte nem is gondolkozom a dobások előtt, hanem ahogy volt a egy kis hely, ráemeltem. Várom már a videót, hogy lássam, mit műveltem” – próbálja érezhetően vidáman visszaidézni a sajátos filmszakadást Mócsán Bálint, a MAFC tinédzser kosarasa, aki a juniorbajnokság pécsi fináléjában alkotott emlékezeteset azzal, hogy összességében 48 pontig jutott.
cta_0372
cta_0372
Csapata – a szezonban nem először – öldöklő csatát vívott a Vasas Akadémia korosztályos gárdájával, s az erős rivális a zárónegyed elején már tizenöt ponttal is elhúzott. Csakhogy jött a nyolcas torna legértékesebb kosárlabdázójának választott Mócsán, és egészen szenzációsan célzott. Hét triplát, egy duplát és ugyancsak hét büntetőt süllyesztett el a pasarétiek kosarában. Tíz perc alatt tehát harminc (!) pontot szerezve bajnoki címig vezette az egész évben erről a sikerről álmodó együttest (84-76) . – Bevallom, amikor az utolsó negyed előtti szünetben is sokkal ment a Vasas, átfutott az agyamon, hogy esetleg kikaphatunk. De azonnal az uralkodott el rajtam, hogy ez egyszerűen lehetetlen, semmilyen körülmények között nem veszíthetünk. Tudtam, éreztem, hogy a társak számítanak rám, felelősséget kell vállalnom. Mégsem találom a magyarázatot arra, hogy minden bejött. Mócsán is tudja, csak ritkán adatik meg az ember életében ehhez foghatóan kiugró teljesítmény. Ő nem is emlékszik hasonlóra, egyértelműen ez volt pályafutása eddigi legjobb periódusa. Egészen meghatottan beszél arról: a gratuláció mellett többen csak úgy megköszönték neki azt az élményt, hogy láthatták ezt a meccset. A sok-sok elismerő szó közül is kiemelkedik a korábbi kiváló játékos, Mészáros Zalán dicsérete, aki közvetlenül az összecsapást követően fogott kezet vele.
cta_0677
cta_0677
– Az első két mérkőzésen nem ment jól a játék, az utolsó csoportmeccsen és az elődöntőben már kicsit eredményesebben dobtam, de akkor sem voltam elégedett magammal. A MAFC dobóhátvédje egyébként nem először hívta fel magára a figyelmet: az ősszel már hosszabban írtunk arról, hogy az akkor még négy sorozatban is szereplő fiatal (junior, U21, NB I/B, NB I/A) az élvonalbeli találkozók egyikén 17 pontot szórt a felnőttek között. Kérdés: ilyen teljesítményekkel meddig lesz még a MAFC játékosa…?

Junior férfi kosárlabda-bajnokság, döntő: MAFC Kosársuli/A - Vasas Akadémia 84-76 (21-21, 13-17, 11-18, 39-20)

ALL STAR: Pongó Marcell (Kosárlabda Akadémia Pécs), Mócsán Bálint (MAFC), Kucsora Csaba (Kosárlabda Akadémia Pécs), Márton Ádám (Körmendi Törpördögök), Pápai Máté (MAFC). MVP: Mócsán Bálint (MAFC)