UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-21 15:25

Győr: szélnek ereszthetik a gyerekeket?

Ha már maga a polgármester mondja azt, hogy Győrben akár szélnek ereszthetnek 400 labdarúgó-palántát, akkor nagyon nagy a baj. Borkai Zsolt már csak abban bízik, hogy a szövetség segít megmenteni az ETO utánpótlását.

Munkatársunktól Az elmúlt napok hírei alapján már sejteni lehetett, hogy nagy a baj az NB I-ben szereplő Győri ETO háza táján, abban viszont eddig mindenki bízott, hogy legalább az utánpótlás megmenekülhet. A város polgármestere, Borkai Zsolt viszont elkeseredetten nyilatkozott a Népszabadságnak, miközben szomorú jövőképet vázolt.
heraklesz_borkai3
heraklesz_borkai3
A MOB elnöke elárulta: minél több az információja az üggyel kapcsolatban, annál inkább úgy lája, hogy szinte kilátástalan az ETO jövője a klubot birtokló Quaestor csődje nyomán. Az már most is biztos, hogy a klub nem kap licencet az NB I-re, de Borkai szerint még az NB III-as szereplésre is nagyon csekély az esély, jóval nagyobb a valószínűsége a megye II-es indulásnak. Ennél is súlyosabb gond, hogy ennek az utánpótlásra nézve is komoly következményei lehetnek. „Természetesen a srácok elveszítése fájna a legjobban, de a helyzet az, hogy kétszázmilliós köztartozása miatt nem kaphat licencet a káefté, ily módon a korosztályos csapatok sem nevezhetők majd a bajnokságokba. Arra talán lenne mód, hogy a fiatalokat valahogyan másik klubba menekítsük, és edzéslehetőséget teremtsünk a számukra, de melyik szülő hagyja nálunk a kölykét, ha az csak tréningezhet, de soha nem játszhat meccset?” – idézi a Népszabadság Borkait. Mivel közpénzből nem lehet kifizetni az ETO tartozását, a sportvezető csak abban bízhat, hogy az MLSZ egyenlíti ki a számlát a szponzori bevételeiből, amivel legalább az utánpótlás megmenthető lenne. Ellenkező esetben jön az a forgatókönyv, mellyel a honlapunk által egy hónapja megkérdezett szülők legrosszabb rémálmaikban sem számoltak (ITT): szélnek eresztik a gyerekeket.
Győr U191
Győr U191
Csakhogy érzékeltessük a helyzet súlyosságát: a győri klubban a 6 évesektől a 21 évesekig valamennyi korosztály megtalálható. A két leány- és a férfi NB III-as együttest is beleszámítva összesen tizenhét gárdában majdnem 400 utánpótláskorú játékos szerepel. Ráadásul négy teljes gimnáziumi osztály futballistadiákjai járnak az egyesület által alapított Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiára. Egyelőre annyi biztos csupán, hogy ezt a szezont még befejezi az összes csapat, de Borkai szerint a jövő hét közepéig minden más is eldőlhet. Ha jól alakulnak a dolgok, csak addig kell aggódnunk a fiatal játékosok sorsáért, ellenkező esetben rengeteg fiatalt elveszíthet a magyar utánpótlás. Mert kétség sem fér hozzá: a gyakorlatban megoldhatatlan, hogy minden tinédzser találjon magának hasonló színvonalú képzést biztosító utánpótlásműhelyt.