UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-22 09:02

Nincs veszélyben a pápai utánpótlás

Megnyugodhatnak a pápai gyerekek, szülők és edzők: bármi is történik a nehéz anyagi helyzetbe került Lombarddal, a Pápai ELC utánpótláskorú fiataljai változatlan körülmények között folytathatják a labdarúgást. Két önálló egyesületről van szó, az utánpótlásbázis anyagilag független a profi klubtól.

Nagy-Pál Tamás A hónap elején robbant a hír, hogy a Győri ETO után újabb hazai NB I-es klub kerülhet bajba, miután a Pápa tulajdonosa, Bíró Péter önfeljelentést tett a rendőrségen, és csalás gyanújával nyomozás indult a cége ellen. Sokáig nem lehetett tudni, valójában mekkora lehet a baj az egyesület körül, de a felnőttcsapat vezetőedzője, Lengyel Ferenc az Újpest ellen elszenvedett súlyos vereség után (0-4) kipakolt.
Pápai ELC1
Pápai ELC1
Elmondta, hogy pénzügyi gondokkal küzdenek, ezért már az is becsülendő, hogy a játékosok egyáltalán eljárnak az edzésekre. Azóta felbontották a szerződését. Felvetődött bennünk a kérdés, hogy vajon mekkora bajban lehet az utánpótlás? Mit kiderült, aggodalomra semmi ok, ugyanis a korosztályos gárdákat különálló egyesület, a Pápai ELC állítja ki, a Lombard Pápa mindössze bérli tőlük a szabály szerint kötelezően indítandó csapatokat. Az utánpótlás-egyesület ügyvezető igazgatója, Tóth Péter tisztázta honlapunknak a kérdést. „Nagyon örülök, hogy megkeresett, mert sokan kérdezősködnek már a városban, hogy mi lesz velünk. Megnyugtathatok mindenkit, hogy változatlan körülmények között működünk tovább. Teljesen különálló jogi személy vagyunk, csupán együttműködési szerződést kötöttünk a Lombarddal. Eddig is a TAO-bevételekből, az önkormányzat által nyújtott támogatásokból és saját, meglehetősen csekély bevételeinkből tartottuk fenn magunkat. Anyagilag teljesen önállóak vagyunk, nem függünk a az első osztályú klub helyzetétől.” Ha a profi futball Pápán mégsem kapna licencet a következő szezonra, azzal a csapatok létszáma valószínűleg csökkenne az utánpótlásban. „De nem jelentősen, hiszen korosztályaink többsége így is a másodosztályban indult eddig. A kötelező U16-os és U18-as NB I-es gárda pedig pofozógép volt inkább, mint arról honlapuk is többször beszámolt. Nekünk eddig is picit túl magas volt a követelmény.”
Pápa U16
Pápa U16
A két említett pápai korosztály valóban nem remekelt az elmúlt években, többször előfordult, hogy tíz-húszgólos vereségeket szenvedett (erről ITT és ITT). „Eredményességben nem állunk annyira jól, de mindig is az volt jellemző ránk, hogy lehetőséget adunk annak, aki szeretne a városban focizni. Nem küldünk el senkit. Így van csaknem háromszáz igazolt labdarúgónk és száztíz óvodásunk is, akiket nem kell szélnek eresztenünk. Persze szeretnénk szakmailag is fejlődni, de ez hosszabb folyamat lesz.” Tóth végül elmondta: jövőjüket olyannyira nem fenyegeti veszély, hogy már dolgoznak is a következő TAO-pályázaton. Ahogy az eddigi években, ezúttal is a pályaápolási programjukhoz szeretnének támogatást kapni. „Eddig összesen négyszáz millió forinthoz jutottunk hozzá. Tervekben nincs hiány, és ezekhez próbálunk megragadni minden lehetőséget.”