UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-04-22 14:58

Újra a feljutásért küzdhetnek

Csupán egy évig volt tagja a magyar U18-as jégkorong-válogatott a divízió I/A csoportnak. A Glen Williamson vezette csapat nyeretlenül tért vissza a kategória B osztályába. A debreceni világbajnokság tapasztalatairól a legrutinosabb játékosok egyike, Kiss Zsombor beszélt.

Pusztai Viola Tavaly Székesfehérvárott hibátlan teljesítménnyel jutott fel az U18-as jégkorong-válogatott a divízió I/A csoportba. Oda, ahol korábban még sosem szerepelhetett. Azok közül azonban, akik kiharcolták a sikert, csak hatan maradtak hírmondónak az idei debreceni vb-re. Kiss Zsombor egy éve még „fiatalként” játszott, az idén viszont rangidősnek számított.
Kiss Zsombor tavaly a divízió I/A-ba feljutó csapat tagja volt Forrás: MJSZ
Kiss Zsombor tavaly a divízió I/A-ba feljutó csapat tagja volt Forrás: MJSZ
– A tavalyi csapat sokkal rutinosabb, tapasztaltabb volt” − mondja a 18 éves csatár. – Abból a társaságból többen is játszottak az U20-aok között, sokaknak nem a székesfehérvári volt az első vb-je. Ráadásul jóval több másodéves is szerepelt a keretben, mint most. Ebben csapatban mindössze hatunknak volt világbajnoki tapasztalata. A rutintalanság meglátszott a pályán. Zsombor úgy véli, nehéz összehasonlítani a két vb-csoport mezőnyét, de a divízió I/A-ban szereplő válogatottak jóval összeszokottabbak, a hokisok technikásabbak, mint az egy osztállyal lejjebb játszók. – Az idei ellenfeleink fizikálisan és mentálisan is gyorsabbak voltak, érezték egymást a pályán. Az is meglátszott rajtuk, hogy erősebb tornákon, illetve bajnokságokban edződnek. Riválisaink közül mi csak a franciákkal mérkőztünk meg februárban.

Magyarország az elmúlt két évben az ifjúságiak között két divíziót lépett feljebb. Miután az U18-as világbajnokság A csoportja csupán tízcsapatos, s azt a divízió I/A hat együttese követi, a mostani búcsú a korosztály tizenhat legjobbjától történő elköszönést jelentette. Vagyis ahhoz hasonlítható, mintha a magyar felnőttválogatott a vb A csoportjából esett volna ki.

Kiss úgy gondolja, a legjobban a norvégok elleni meccsen játszottak. Tudták, ha nem nyernek, akkor kiesnek a divízióból, így igyekeztek ráhangolódni a találkozóra. Mindenki teljes erőbedobással küzdött, de ez sem volt elég, és 4-1-es vereség lett a vége. A kazahok ellen viszont kevésen múlt, hogy nem a magyar Himnusz hangzott fel a mérkőzés után. – Ahogyan a hat-ötös végeredmény is mutatja, nagyon szoros meccset vívtunk az ázsiaiakkal. Kiválóan kezdtünk, az első harmadot három-kettőre hoztuk, aztán viszont kicsit kiengedtünk, de még mindig négy-hármas előnnyel vághattunk neki a harmadik harmadnak. Ekkor érkezett el a holtpont: három gólt kaptunk két és fél perc alatt. Ez után már nehéz volt újra lendületbe jönni.

U18-AS divízió I/A csoportos világbajnokság, Debrecen. Végeredmény: 1. Dánia 14 pont, 2. Fehéroroszország 12, 3. Franciaország 8, 4. Norvégia 8, 5. Kazahsztán 3, 6. Magyarország 0. A magyar válogatott eredményei: −Dánia 1−9, −Kazahsztán 5−6, −Fehéroroszország 2−7, −Norvégia 1−4, −Franciaország 2−5

A MAC Budapestben nevelkedett, de a Bern utánpótláscsapatában már a harmadik szezonját töltő ígéretes játékos a társaihoz hasonlóan a kiesés dacára is örül annak, hogy magas színvonalú tornán szerepelhetett. Azzal is tisztában van azonban, hogy a világbajnokságon elsősorban az eredmények számítanak. – Sokat lehetett tanulni az ellenfelektől. Úgy érzem mindenkinek sikerült tapasztalatot szerezni, főleg a fiataloknak, akik jövőre újra a feljutásért küzdenek.