UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-04-26 00:11

Az A csoportban!

Ismét A csoportban a magyar jégkorong-válogatott. A szapporói csoda után ezúttal Krakkóban történt meg, amit nem is olyan rég még lehetetlennek hittünk. A sikerből több fiatal is kivette a részét.

Pusztai Viola Szapporó maga volt a csoda. Akkor is nehéz volt szavakat találni, ízlelgettük: A csoport. A magyar jégkorong történetében először. Azokkal a fiúkkal, sőt, már meglett férfiakkal a soraiban, akik közül sokan a nyolcvanas évek dunaújvárosi és székesfehérvári utánpótlás-nevelésének „gyümölcsei” voltak. 2008 óta eltelt hét év. Azalatt sok minden történt. Az utánpótlásban is. A klubok egyre nagyobb súlyt helyeztek a fiatalok tehetséggondozására. Utánpótlás-nevelő bázisok sora alakult, és ma már négyszer annyi gyerek hokizik Magyarországon, mint 2008 előtt. A klubok közül az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, a MAC Budapest, a Vasas és a Miskolci Jegesmedvék utánpótláscsapatai is az osztrák junior-, illetve ifjúsági ligában küzdenek. Az persze még kevés ahhoz, hogy felvegyük a korosztályok legjobbjaival a versenyt, láttuk a debreceni U18-as divízió I/A-s vébén, de az, hogy abban a csoportban játszott a csapat, az sokat mond. Előtte ilyen magasságokban még sosem szerepelt.
A magyar csapat végig egységes maradt, ami meghozta a sikert. Forrás: Mudra László/MJSZ
A magyar csapat végig egységes maradt, ami meghozta a sikert. Forrás: Mudra László/MJSZ
A felnőttválogatott már volt az A csoportban, de évről évre visszavágyott. A „szapporói hősök” közül a legtöbben időközben már abbahagyták. Krakkóban négyen léptek jégre: Benk András, Kovács Csaba, Vas János és Vas Márton. A keret átlagéletkora még úgy is 26 év, hogy az időközben honosított kanadai-magyar Frank Banham már 40 éves. Tehát fiatal és sikerre éhes csapat érkezett a lengyel városba, hogy április 25-én a magasba emelhesse a trófeát, amely az első vagy a második helyért, azaz az A csoportba jutásért jár. Persze nem ment minden zökkenőmentesen: az egyik alapember, Bartalis István még az itthoni, utolsó mérkőzésen szenvedett térdszalagsérülést ártatlan szituációban. Pech. Aztán a nemzetközi szövetség „kitalálta”, hogy Sofron István nem játszhat az első két meccsen, mert a német ligában összeszedett három meccses eltiltásából hátramaradt kettőt a vb-n (?!) kell letöltenie.

Az A csoportba feljutó magyar csapat tagjai: Bálizs Bence, Rajna Miklós – kapusok. Gőz Balázs, Kiss Dániel, Magosi Bálint, Tyler Metcalfe, Orbán Attila, Pozsgai Tamás, Sofron István, Szirányi Bence, Vass Márton – védők. Andrew Sarauer, Benk András, Frank Banham, Erdély Csanád, Hári János, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Krisztián, Sebők Balázs, Vas János, Vincze Péter − csatárok. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz

Ennek ellenére Rich Chernomaz a tapasztalt játékosok mellett a fiataloknak is bizalmat szavazott. Jól ismeri őket, hiszen az U20-as válogatottat szintén ő irányítja. A Miskolci Jegesmedvék húszéves csatára, Nagy Krisztián egyébként is rutinos vb-résztvevő, a krakkói a harmadik volt a sorban. A finn Karpat csapatában légióskodó, szintén húsz éves Sebők Balázs is érezhette már a világbajnokság légkörét, tavaly Dél-Koreában. Akkor inkább kevesebb, mint több sikerben volt része: ötödik lett a válogatott. A húszéves Vincze Péter először novemberben húzhatta magára a felnőttválogatott mezét a budapesti Négy Nemzet-tornán. Fehérvári csapattársának, a tizenkilenc éves Erdély Csanádnak arra februárig kellett várnia, akkor mutatkozott be hivatalosan a „nagyok” között, méghozzá Lengyelországban, nemzetközi tornán. Alig pár hónappal később társaival együtt újra a lengyelek vendégszeretetét élvezte, csak már nem Torunban, hanem Krakkóban. És úgy kezdte élete első világbajnokságát, ahogy azt talán megálmodta: góllal a japánok ellen 4-2-re megnyert meccsen.
Volt ok az ünneplésre Forrás: MJSZ
Volt ok az ünneplésre Forrás: MJSZ
Az alaphangot az a győzelem adta meg, a kazahok elleni 5-0-s vereség aligha. De ezzel akár kalkulálhattunk is, a kazahok magasan a divízió legjobbjai. Nem hiába végeztek az élen hibátlan teljesítménnyel, és biztosították az A csoportos tagságukat már az utolsó forduló előtt. Magyarország mindeközben lehengerlő játékkal nyert az olaszok ellen 4-1-re, majd a kiesés ellen tíz körömmel harcoló ukránokat (végül nem sikerült a bennmaradniuk) is bedarálta az utolsó harmadban mutatott játékával (4-2). Az utolsó meccs, a házigazda lengyelek elleni lett a mindent eldöntő. Jó a döntetlen, elég egy pontot szerezni a második helyhez, de tudtuk, ez a magyar csapat a győzelemért küzd. Az első két harmad nem hozott gólt, a harmadikban viszont érvényesült a magyar fölény: Hári lőtte be a kipattanót. A lengyeleknek ki kellett nyílniuk, támadáskényszerben voltak. Többször is eldönthették volna a fiúk a meccset, de kimaradtak a helyzetek. A másik oldalon is, mert Rajna Miklós a lehetetlent is kifogta. A lengyelek a hajrában lehozták a kapust, Bryk ekkor betalált, de az még csak az egyenlítéshez volt elég. Az utolsó másodpercekben ismét üresen tátongott a kapujuk, Szirányi lőtte előre a pakkot, amely szépen átcsúszott a gólvonalon. Hat másodperc maradt mindössze. És 2008 után újra A csoport! Mi ez, ha nem a krakkói csoda?

A magyar válogatott eredményei a krakkói divízió I/A-s világbajnokságon: Magyarország−Japán 4-2, Magyarország−Kazahsztán 0-5, Magyarország−Olaszország 4-1, Magyarország−Ukrajna 4-2, Magyarország−Lengyelország 2-1. A végeredmény: 1. Kazahsztán 15 pont, 2. Magyarország 12, 3. Japán 6, 4. Lengyelország 6, 5. Olaszország 5, 6. Ukrajna 1.