UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-27 10:39

Bajnoki cím kemény kézzel

Lipcsei Péter rájött, hogy nem lehet bratyizni az FTC U21-es csapatának játékosaival, hanem keményen kell fogni őket. Az őszi hetedik helyhez képest három fordulóval a szezon vége előtt már bajnok a gárda. A szakember szerint ennél fontosabb, hogy két játékosa is profiszerződést kapott.

Nagy-Pál Tamás A Ferencváros Popov Patrik góljával 1-0-s győzelmet aratott a Győri ETO vendégeként az U21-es bajnokságban, mellyel tízpontos előnyre tett szert az Illés Akadémia előtt a felsőházban. Ez már behozhatatlan a hátralévő három fordulóban, így Lipcsei Péter csapata bajnoki címet ünnepelhet. A vezetőedzővel beszélgettünk, aki az elmúlt évben többször is nagyon kemény kritikát fogalmazott meg a Fradi utánpótlásáról (például ITT).
Lipcsei Péter
Lipcsei Péter
– A tavaszi tabella utolsó helyén álló Győr vendégeként biztosították be a bajnoki címet. Az 1-0 viszont arra enged következtetni, hogy nem volt könnyű mérkőzés… – Kimondottan nehéz volt. Mondtam is a fiúknak előtte: ne abból induljanak ki, hogy a Győr csak három pontot szerzett idén. Jól összerakott csapattal játszottunk, ráadásul rossz, göröngyös pályán. Nehéz volt a földön futballozni, így kis szerencsére is szükségünk volt. – Volt nagy ünneplés? – Inkább szolid. Bontottunk azért pezsgőt, de sok volt a dolgunk. Meglátogattuk még Fehér Miklós sírját, mert az nekünk hagyomány. Aztán siettünk haza a nagycsapat meccsére, ahol a VIP-ben azért fogadtam a gratulációkat. – Volt miért, hiszen az őszi alapszakaszban csak a hetedik helyen végeztek, és akkoriban kemény szavakkal, lesújtóan nyilatkozott játékosairól. Ezek szerint hatott rájuk? – Biztosan, de több összetevője van a dolognak. A rengeteg edzés is meghozta a gyümölcsét. Ráadásul a csapat tagja Popov Patrik és Haris Attila, aki profiszerződést kapott a Fraditól. Érzékelhetik a fiatalok, hogy velük is megtörténhet. Popovékra nagyon jó hatással van, hogy a nagycsapattal edzenek, mert már tudják: nagyobb intenzitásra van szükség. Nem csoda, hogy hétről hétre a húzóembereink. – Akkoriban az MTK elleni derbi után arról is panaszkodott, hogy a katapultrendszer segítségével kapott adatok alapján egy-két játékos alig sprintelt a meccsen. Ezek a mutatók is fejlődtek azóta? – Rengeteget. Nagyon hasznos az a rendszer, hiszen szombaton játszunk, hétfőn pedig már mindenki szembesül az adatokkal, mert kirakjuk az öltöző faliújságára. Ezt a rendszert becsapni nem lehet.
Popov Patrik
Popov Patrik
– Szűk egy éve azt mondta, hogy még tanulóedzőnek tartja magát. Onnan nézve mekkora siker önnek ez a bajnoki cím? – Jó érzés, mert tizennégy év után nyert ismét a korosztály. De engem ennél jobban érdekel a fejlődés. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy két játékosom is profiszerződést kapott, vagy hogy négyen is bekerültek az U20-as világbajnoki keretbe. Ez az igazi dicsőség. Az elmúlt egy évben sokkal tapasztaltabb lettem. Megtanultam, hogy keményebben kell fognom a srácokat. Ha bratyizós viszonyban vagyok velük, picit visszaélnek vele. Ha a meccseken normálisan beszélek, akkor elengedik a fülük mellett, viszont, ha rájuk pirítok, azonnal megváltozik a játék. – Akkor a következő nagy lépés nyilván az lenne, ha Thomas Doll alapemberként számolna néhányukkal az NB I-ben. Milyen messze van az? – Nem tudom megmondani. Viszont az biztos, hogy lesz még idén a Ligakupában elődöntő a Honvéd ellen, ahol bizonyíthatják, hogy lehet rájuk számítani. – Közben, gondolom, az U21-es bajnokságot sem vehetik félvállról, hiszen például az MTK-val is találkoznak még. – Jól látja, csupa presztízsmérkőzés vár ránk. Szombaton még hagytam örülni a fiúkat, de most már kőkeményen készülünk. A topon kell tartanom őket, hogy ha Doll felhív valakit, azonnal bevethető állapotban kell lennie.