UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-04-28 16:36

Színvonal a köbön

A lányok között gyakorlatilag a tavalyi nandzsingi ifjúsági olimpián induló keret szerepelhet a debreceni 3x3-as kosárlabda-világbajnokságon. A minden szempontból kiemelt esemény a júniusi, magyar-román közös rendezésű női Európa-bajnokság felvezető eseménye.

reb Még a nemzetközi szövetség (FIBA) magas mércéjéhez szokott szakemberek sem jutottak szóhoz, amikor kiderült, hogy Debrecen négycsillagos ellátásban részesíti a június 4-7-én zajló 3x3-as U18-as kosárlabda-világbajnokság szereplőit. Utánpótlás-viadalokon ugyanis nem tipikus az ennyire magas nívó, ám házigazdaként a szervezők, karöltve természetesen a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével is, ki akarnak tenni magukért. Miként azt a keddi sajtótájékoztatón Szalay Ferenc, a szövetség elnöke rögzítette, a streetballos változat már a sportág elemi része. Rendkívül nagy szerepe van abban, hogy a gyerekekkel megszerettessék a kosárlabdát. Bodnár Péter főtitkár arról számolt be: a világban a 3x3-as műfaj ez már nem a hagyományos verzióból időről időre átrándulók játékterepe. A FIBA célja ugyanis az, hogy idővel a két szakág elváljon.
leanycsapat04_szalmas_peter
leanycsapat04_szalmas_peter
Bodnár szerint a 3x3-as változat lehetőséget adhat az olyan, kevésbé erős országoknak – mint hazánk –, hogy ha tizenkét kimagasló tehetségű játékost nem tud is felvonultatni, három-néggyel a világ élvonalába törjön. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly a férfiak világbajnokságát Katar nyerte, és nem a kézilabdában vb-döntőt érő módszernek, a honosításnak köszönhetően. Egy szó mint száz, a debreceni Nagytemplom előtt lebonyolítandó esemény rangos, épp ezért a lehető legjobb csapatot állítják ki a magyarok. A lányok között várhatóan ott lesz Aho Nina, Nagy Dorottya és Tóth Tímea, akik tagjai voltak a nandzsingi ifjúsági olimpia negyedik helyén záró együttesnek. A negyedik játékos Jakubovics Dóra lehet. Ám ahogy az övék, a fiúk kerete is alakul még: a végleges névsort május 4-ig kell leadni, de a vb kezdete előtt egy héttel még két ember cserélhető. Szarvas Gábor (fiúk) és Földi Attila (leányok) szakvezetőnek nincs könnyű dolga a csapat összeállításakor, hiszen szigorú szabályok szerint válogathattak a játékosok közül. Minden, a 3x3-as vb-re pályázó kosárlabdázónak két viadalon kellett részt vennie. A szakembereknek a hazai rangsor első tíz helyezettje közül kettőt mindenképpen választania kell, a másik kettőnek pedig az első százból kell kikerülnie. Ráadásul a feszített menetrend és a szakág még nem megfelelő elismertsége miatt a hagyományos műfaj edzői nem mindig nézték jó szemmel, ha játékosuk az egy palánkra játszott verzióban szerepelt. Máriás György, a debreceni vb főszervezője elmondta, hogy a válogatott játékosok a Decathlon B33 2015 Tour (ez a 3-3 elleni utcai kosárlabda versenyváltozata) sorozatában készülhettek és készülhetnek fel a nemzetközi megméretésre. A B33 április 22-én az egyetemi és főiskolai bajnokság első fordulójával már elindult, a következő állomás május 9-én Kecskemét lesz. A Tour június 6-7-én – tehát a vb idején – Debrecenben folytatódik, a döntőt pedig június 20-án Győrben rendezik meg. A vb-re nemenként 24 ország kvalifikálta magát. Szalay Ferenc elnök tréfálkozva annyit mondott: annak örülne a legjobban, ha megnyernénk a világversenyt, reálisan nézve azonban a lányokat az első nyolcba, míg az ifjúsági játékokon 12. helyen záró fiúkat a 12-16. helyre várja.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy május 16. és szeptember 27. között idén immár 23. alkalommal rendezik meg az OTP Junior-adidas Streetball Challenge-et. Kucsera József társfőszervező felvázolta, hogy ez idő alatt összesen tíz helyszínen várják az utcai kosárlabda szerelmeseit. A záró eseményt a budapesti Műjégpályán, a magyar kosárlabdázás napjával együtt tartják. Kucsera kiemelte, hogy az első, kőbányai streetballversenyre szerdától már nevezhetnek a csapatok.