UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-29 19:02

Borkai: Felháborító!

A MOB elnöke, Borkai Zsolt is hallott arról, hogy a konkurens akadémiák és sportszervezetek megkörnyékezték a nehéz helyzetben lévő győri utánpótlás tehetségeit. Felháborítónak tartja. Halmai Gábor és Tajti József elmondta: sem az Illés Akadémián, sem a Puskás Akadémián nem vetődött fel, hogy kihasználják riválisuk gyengélkedését.

Nagy-Pál Tamás Hatalmas visszhangot keltett Vincze Ottó honlapunknak adott nyilatkozata (ITT), mely szerint jó néhány sportszervezet és akadémia élősködő módjára használja ki a Győri ETO nehéz helyzetét, és megkörnyékezte a klub utánpótlásában pallérozódó legtehetségesebb játékosokat, illetve azok szüleit. Szerinte ez teljes mértékben etikátlan, amivel a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt is egyetért.
borkai
borkai
„Én is hallottam róla, hogy az ügynökök megjelentek és hasznot akarnak húzni maguknak vagy más kluboknak a kialakult helyzetből. Egy szóval tudnám jellemezni: felháborító! Többéves befektetett energiát próbálnak ezzel semmissé tenni. A helyzetet különösen súlyosbítja, hogy gyerekekről van szó. Viszont egyben azt is jelenti, hogy jó munkát végzünk a győri utánpótlásban.” A győri polgármester ráadásul gőzerővel munkálkodik azon, hogy ne kelljen szélnek ereszteni a gyerekeket – erre most mutatkozik is némi esély. Az MLSZ ugyanis a sporttörvény és a labdarúgás versenyszabályzata alapján engedélyt adott arra, hogy az NB III-ban szereplő Győri ETO II és utánpótláscsapatainak versenyjogát átruházza a vele szerződéses együttműködési viszonyban álló másik egyesületnek – azaz a futsalcsapatnak. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy ne legyen köztartozása a klubnak, ezért a szövetség hitelt nyújthat az egyesületnek a tévés jogdíjakból és az élvonal szponzori támogatásaiból, vagyis a marketingbevételeiből. „Az MLSZ-ben éppen azon dolgozunk, hogy a törvényi keretek között minden erőnkkel elősegítsük a győri utánpótlás megmaradását. Azon vagyunk, hogy okafogyottá váljék a csábítók megjelenése, hogy megoldódjék a helyzet, és a győri srácok ott futballozhassanak a jövőben is, ahol eddig. A klubigazgató által említett módszert nem szeretném minősíteni” – reagált honlapunknak az esettel kapcsolatban az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő. Mivel Vincze Ottó név szerint egyetlen akadémiát sem kívánt megemlíteni, szúrópróbaszerűen megkerestünk néhány intézményt: árulják el, tényleg megkeresték a konkurencia tehetségeit, és egyáltalán egyet értenek-e azzal, hogy etikátlan ez az eljárás? Csak sejteni tudjuk, hogy miért, de a legtöbb helyen nem kívántak az ügyben nyilatkozni.
Tajti József
Tajti József
Az Illés Akadémia igazgatója, Halmai Gábor nem tud arról, hogy bárkit megkerestek volna, ugyanakkor hozzátette: sokszor a vezetőség is csak később értesül róla, mert a szülők őket kikerülve rögtön az edzőkkel veszik fel a kapcsolatot. „Próbáltuk a korrektséget szem előtt tartani. Viszont a győri szülőket és a gyerekeket is meg lehet érteni, hiszen ott motoszkálhat a fejükben: mi lesz, ha mégis megszűnik a klub? És ugye ott vannak azok az ügynökök, menedzserek, akik ilyenkor rögtön beindulnak. Miközben Győrben szeretnék megmenteni az utánpótlást, amire szerintem jó esély van, de ehhez a játékosokat valóban meg kell tartaniuk. Véleményem szerint az angol példát követve ki kéne alakítani egy rendszert, hogy az ország egyes területéről melyik akadémiára kerülhetnek a gyerekek, mert én sem tartom egészségesnek, hogy ide-oda rángatják őket. Időszerű lenne valamilyen szabályozás.” „Mi nem kerestünk meg senkit. Fel sem vetődött bennünk, hogy a győri helyzet miatt elcsábítsuk a gyerekeket – ezek már a Puskás Akadémia szakmai igazgatójának, Tajti Józsefnek a szavai. - Egyébként az teljesen normális, ha az amatőr szerződések lejárta előtt fél évvel érdeklődnek a klubok játékosoknál, hogy jól érzik-e magukat, nem akarnak-e váltani. Erre a szabályok is lehetőséget adnak. És azért azt is látni kell, hogy Győrben most a szülők bizonytalannak érezhetik a jövőt, ezért még örülhetnek is, hogy van más lehetőség. Egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerekek ugyanazokkal a feltételekkel maradhatnak-e, mint eddig vagy megváltoznak a körülmények.” Azt kiderítenünk tehát nem sikerült, hogy pontosan mely klubok, akadémiák próbáltak meg maguknak a Győr kárára előnyt kovácsolni, de az biztos: a magyar futball morális állapotáról ismét rémes képet kaptunk.