UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-04-30 18:08

Négy a négyzeten

A szerdán kihirdetett tizenhatos keretből négy úszó teljesítette a bakui Európa Játékok szintidejét. Hargitay András utánpótlás-kapitány szerint ez nem meglepetés, hiszen azelőtt kellett összeállítani a válogatottat, hogy a fiatalok elkezdtek volna jól tempózni.

reb Miként a vizes sportágak többségében, az úszásban is gyakorlatilag ifjúsági kontinensviadalnak felel meg a június 12-től 28-ig tartó Európa Játékok, hiszen 17 év a felső korhatár. A bakui viadal időpontja miatt a megszokottnál jóval korábban kellett lezárni a kvalifikációt, így a szerdán, az úszószövetség elnökségi ülésén elfogadott tizenhatos keretből csupán négyen úszták meg a szintidőt, amely hagyományosan a legutóbbi három korosztályos Eb hatodik idejének az átlaga. A kvartett tagjai az edzőjüket is „magukkal vitték" Bakuba, az ötödik tréner pedig Horváth Péter, akinek három versenyzője került a listára.
hargitay_andras_musz_szaka
hargitay_andras_musz_szaka
– Nem megszokott, hogy kevés a szintidős, ugyanakkor nincs miért megijedni – mondja az ősszel kinevezett utánpótlás-kapitány, Hargitay András. – Gyakorlatilag azelőtt kellett összeállítani a keretet, hogy a fiatalok elkezdtek volna jól úszni. A nevezettek többsége is csak kevéssel maradt el a kritériumtól, éppen ezért biztos vagyok benne, hogy a magyar úszósport hagyományaihoz híven dobogós helyezéseket, érmeket szereznek majd a versenyzőink. Igaz, még nem tudjuk, kik indulnak, márpedig akármilyen erős is a sportág idehaza, azért az ellenfelekkel is számolnunk kell. A háromszoros világbajnok korábbi kiválóság az eredményekkel kapcsolatos elvárásokon túl is némi izgalommal tekint a bakui megméretésre. Noha már a magyar küldöttséggel tartott decemberben, a dohai rövid pályás világbajnokságra, Azerbajdzsán fővárosában debütál az utánpótlás vezetőjeként. – A nyolcvanas években dolgoztam kapitányként, ám aztán hosszú időre kiestem a ritmusból, ezért némileg izgatottan várom az Európa Játékokat. Az úszás nyilván ugyanaz, ám körülötte rengeteg minden változott, óriási szerepet kaptak a technikai eszközök. Akkoriban volt egy stopperünk, és kész, ma pedig már a különböző eszközökkel mindent mérhetünk. Ráadásul akkoriban az ifjúságiakat is irányítottam, többek között Darnyi Tamást, Szabó Joe-t és Szilágyi Zoltánt. Kíváncsi vagyok, a mostani fiatalok mire képesek. Kevéssel a megválasztását követően Hargitay úgy nyilatkozott a honlapunknak, hogy az állatorvosi praxisát semmiképpen sem akarja feladni. Ahogy mondja, meg is őrizte a hivatását, ám a szabadidő elillant, szinte mindig éjszakába nyúlóan dolgozik. Mint vallja, a munkát nem lehet megúszni. Nincs miért vitatkoznunk vele...

Versenyzők. Leányok: Bokros Blanka (MTK-Budapest), Bonecz Boglárka (Szegedi Úszó Egylet), Dobos Dorottya (Hajdúszoboszlói Árpád SE), Juhász Janka (Kiskunhalasi ÚGYE), Leitner Zsófia (Móri ÚE), Matyasovszky Dalma (Europtec Zalaegerszegi ÚE), Sztankovics Dóra (Darnyi Tamás SC). Fiúk: Kutasi Máté (TFSE), Lavotha Oszkár (Darnyi Tamás SC), Miksi Richárd (HÓD Szenior SE), Rasovszky Kristóf (Balaton ÚE), Reményi Ármin (Kőbánya SC), Sós Dániel (Érd Úszó Kft.), Szucsik Bence (Darnyi Tamás SC), Tekauer Márk (Érd Úszó Kft), Varga Dominik (Győri ÚKHE). Csapatvezető: Dr. Hargitay András. Edzők: Horváth Csaba (Europtec Zalaegerszegi ÚE), Horváth Péter (Darnyi Tamás SC), Novotny Attila (Kiskunhalasi ÚGYE), Selmeci Attila (Érd Úszó KFT), Tóth Ramón (MTK-Budapest). Csapat orvos: Dr. Kováts Tímea.