UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-05-05 12:47

Gesztus és lehetőség

A rutinosak szabadságot, a fiatalok esélyt kapnak Talant Dujshebaevtől. A férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a hosszú távú célok érdekében a csapatépítésnek szenteli a hátralévő két Európa-bajnoki selejtezőt. A részletekről Sótonyi László másodedző beszélt.

reb Az elmúlt években jobbára nem követték tettek a szavakat, amikor a kézilabdázók aktuális szövetségi kapitánya fiatalításról beszélt. Ezért is volt üdítő hallani Talant Dujshebaevet, a férfiak szakvezetőjét, aki a vasárnapi, oroszok ellen aratott sikert (29-25) követő sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a biztos továbbjutás birtokában a hátralévő két Európa-bajnoki selejtezőt a rutinos játékosok nélkül játssza le az együttes. Ezzel egyrészt a legjobbak extrapihenőt kapnak a hosszú szezon után, a fiatalok pedig kivételes lehetőséghez jutnak.
Bíznak a fiatalokban Fotó: Kovács Anikó/MKKSZ
Bíznak a fiatalokban Fotó: Kovács Anikó/MKKSZ
A kirgiz-spanyol szakember „magyar hangját”, Sótonyi László másodedzőt kérdeztük. – Lehetőséget kapnak a fiatalok, hogy bemutatkozhassanak a válogatottban, és felhívják magukra a figyelmet. Amellett, hogy Talant gesztust gyakorolt, a döntése jól mutatja a gondolkodását is. A lehető legerősebb keretet akarjuk kialakítani, de amellett a hosszú távú koncepció is érdekében is teszünk: fiatalokat kell beépíteni a válogatottba. A Csurgó vezetőedzője úgy látja, várhatóan az eddig is a társulat bő keretébe tartozó játékosokra számítanak, például Szöllősi Balázsra, Pásztor Ákosra, Zdolik Bencére, Gerdán Tiborra, de Sótonyi hozzátette, „ez még kevés, több játékosra van szükség”. Ugyanakkor a kerethirdetés arrébb van, a kapitánnyal még egyeztetnek, és addig nem is érdemes tovább nevekről beszélni. Sótonyi elképzelhetőnek tartja, hogy akár az U21-es világbajnoki kvalifikáción elbukó, így gyakorlatilag szétszéledő juniorválogatottból is képbe kerülhetnek néhányan. S hogy mit várnak a fiataloktól? – A magyar férfi kézilabda-válogatott játszik Európa-bajnoki selejtezőt, és teljesen mindegy, hogy kikkel, milyen felállásban, a győzelem a cél. Mi örülnénk a legjobban, ha minél több játékos élne a lehetőséggel. A válogatott június 10-én Portugáliában lép pályára, három nappal később, 13-án pedig idehaza, Ukrajna ellen zárja a selejtezősorozatot. A magyarok nyolc pontot szereztek az eddig négy meccsen, így már megszerezték a részvétel jogát a januári, lengyelországi kontinensviadalra.