UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2015-05-05 20:05

Pofon, időben

A két Európa-bajnoki ezüstéremnek örül, más miatt mégis búslakodik Lakatos Zsanett. A győri klub 20 éves kenusa sajnálja, hogy Bakuban nem állhat rajthoz. S ha ehhez hozzávesszük, hogy a riói olimpián sem rendeznek női kenus számokat…

reb Az elmúlt napok kajak-kenuval kapcsolatos „pozitív” híreinek egyetlen sportági szereplő sem örül, hiszen Csipes Tamara (25) és Dombvári Bence (22) doppingtesztje alaposan felkavarta az állóvizet a jellemzően a sikerektől hangos lapátforgatók közösségében. Csakhogy a kokainfogyasztás sajnálatos ténye sem vonhatja el a figyelmet arról, a Graboplast GYVSE 20 esztendős kenusa, Lakatos Zsanett két ezüstéremmel tért haza a račicei kontinensviadalról. – Ahhoz képest, hogy egyáltalán nem készültünk az Európa-bajnokságra, elégedett vagyok – kezdi a korosztályos és felnőtt világ- és Eb-aranyérmes. – Gyakorlatilag úgy fogtuk fel, hogy kiruccanunk egy hétvégére versenyezni. Örülök a kétszáz egyesben elért második helynek, mert sikerült megelőznöm az orosz ellenfelemet, akivel mindig nagyot csatázom. Az ötszáz párosban pedig társammal, Takács Kincsővel jókor jött pofont kaptunk. Senki sem mondhatja nekünk, hogy úgyis mindig nyerünk. És persze mi sem ülhetünk a babérjainkon.
Lakatos Zsanett Fotó: Vékássy Bálint, ICF
Lakatos Zsanett Fotó: Vékássy Bálint, ICF
A legközelebbi megméretésre a nyár közepéig kell várni, a legtöbb kajak-kenus versenyszámmal ellentétben ugyanis női kenus futamokat nem rendeznek a sportszakmailag meglehetősen vegyes képet mutató Európa Játékokon. (Bakuban olimpiai és nem olimpiai sportágak, utánpótlás-korosztályok, továbbá sérült számok szerepelnek a programban). Lakatos nem titkolja: csalódott, hogy a fiatal szakág nem kap helyet a „műsorban”. - Azért is lepett meg, mert a női kenut szeretnék felfuttatni, furcsa, hogy miért nem fért el legalább egy szám. Sajnálom, mert sokan azt mondják, olyan lesz, mint az olimpia kicsiben. És persze, minden versenylehetőség hozzásegít minket a rutinszerzéshez, örültünk volna, ha vízre szállhatunk. Ráadásul Lakatosék még csak az ötkarikás „felhajtásból” is kimaradnak, hiszen míg sportági társaik és a magyar sport színe-java a riói olimpia bűvöletében él, nekik legalább öt évet kell még várni a világ legrangosabb sporteseményén való bemutatkozásig. Így a milánói felnőtt vb-n is más célokkal indulnak harcba. – Azért ne szaladjunk előre, még a hazai válogatókat is sikerrel kell venni. Először az U23-as világbajnokságon szeretnénk megvédeni a címünket párosban, egyesben pedig visszavágnék a tavalyi ezüstéremért. Milánóban ugyan nem olimpiai kvótáért, de a győzelem reményében ülünk a hajóba.

Az U23-as vébén változik a program: C1 200 és C2 500 méter helyett C1 és C2 200, továbbá C1 500 méteres futamot rendeznek. Lakatos úgy látja, talán azért a módosítás, hogy teszteljék, melyik a legizgalmasabb és a legalkalmasabb szám arra, hogy idővel az olimpiai műsorra tűzzék.