UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-05-06 18:30

„Ahol a helyünk van”

Most eldől, mit ér Európában az, hogy a Magyar Futball Akadémia itthon még nem talált legyőzőre a szezonban. Isa Gábor abban reménykedik, hogy csapata a Nike Premier Manchester United Cup európai döntőjében ott végez, ahova a játékereje predesztinálja.

Nagy-Pál Tamás Vitathatatlanul a legjobb U15-ös magyar csapat utazik Koppenhágába, a nem hivatalos klubvilágbajnokságnak tartott Nike Premier Manchester United Cup európai döntőjébe. A Budapest Honvéd kötelékébe tartozó Magyar Futball Akadémia gárdája megnyerte az országos döntőt, de a bajnokságban is makulátlan mérleggel, 177-14-es gólkülönbséggel vezet. Isa Gábor vezetőedzővel beszélgettünk, aki azután mérethet meg a nemzetközi mezőnyben, hogy az elmúlt két évben tétmeccsen nem szenvedett vereséget:
nike_cup_fb_oldal
nike_cup_fb_oldal
„Nagyon várják már a fiúk a tornát, hiszen eddigi pályafutásuk legnagyobb élménye lesz. Én is izgatott vagyok: kiderül, hogy a hazai eredményeink mennyit érnek Európában. Persze, a sorsolástól is sok minden függ. Fejlődési lehetőség is a viadal, de az is biztos, hogy ettől a három naptól nem lesznek jók vagy rosszak a játékosok. Ez csak a folyamat része, amelyiknek az egyik állomása ez a torna, ahol hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a fiúk.” A szakembernek egyetlen hiányzója lesz, Pisont Patrik személyében. „Felépült már a sérüléséből, az előző bajnokin játszott is, de arra akkor sem alkalmas még, hogy három nap alatt hét meccsen szerepeljen. A pályafutása sokkal többet ér egyetlen tornánál, amit el is fogadott. Jól kezelte a dolgot.” Mivel az elmúlt hetekben elég zsúfolt volt a bajnoki program, az edzések menetén nem változtatott Isa a torna miatt, de beiktatott egy-egy taktikai és gyorsító foglalkozást a dániai viadal szellemében. „Gyenge ellenfelünk biztosan nem lesz, hiszen mindegyik csapat megnyerte hazája tornáját. Bár első blikkre a Feyenoord tűnik a legerősebbnek, a Frydek-Místekről viszont még életemben nem hallottam, könnyen lehet, hogy a legjobb utánpótlás-nevelő egyesület Csehországban. Nem a név számít, hanem hogy mennyi mögötte a tartalom, milyen játékosai vannak. Az biztos, hogy fizikailag nem leszünk az élmezőnyben. Még szerencse, hogy nem verekedni kell, hanem focizni.” A húsz résztvevőt négy ötös csoportba osztják, mindegyikből az első kettő jut a negyeddöntőbe. A küzdelmeket a többiek is folytatják a további helyezésekért, így mindegyik gárda minimum hat meccsen lép pályára. „Akkor leszek elégedett, ha azt látom, hogy a fiúk nem ijednek meg, és önbizalommal telve játszanak. Kerüljünk oda, ahol a helyünk van. Az erőviszonyok ott rajzolódnak ki, de a lényeg az: ha mi vagyunk a legerősebbek a játékerő alapján, ne legyünk harmadikok. Közhely, de igaz: úgy kell lejönnünk a pályáról, hogy mindent megtettünk a győzelemért.” A torna május 7-én este, a sorsolással kezdődik. A győztes kvalifikálja magát a világdöntőre, melyet a manchesteri Old Traffordon rendeznek.

A résztvevők: Budapest Honvéd, Rapid Wien (osztrák), Genk (belga), Rijeka (horvát), Frydek-Místek (cseh), Esjberg FB (dán), HJK Academy (finn), Atromitosz (görög), Maccabi Haifa (izraeli), Feyenoord (holland), Stabæk Fotball (norvég), Legia Warszawa (lengyel), Csertanovo Football Academy (orosz), Dinamo Moszkva (orosz), Aluminij (szlovén), Brommapojkarna (svéd), Malmö (svéd), Basel (svájci), Galatasaray (török), Brøndby IF (dán).