UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-05-06 10:34

Az elejtett siker

Tízedik helyen végzett a magyar együttes kéziszercsapat a minszki junior Európa-bajnokságon. A válogatott edzője, Deutsch-Lazsányi Erika örül a helyezésnek, mégis vegyes érzelmekkel tekint vissza a kontinensviadalra.

Pusztai Viola A Katona Hanna, Kis Alexandra, Mercz Flóra, Pigniczki Fanni, Váray Míra, illetve a tartalék Árkai Zsófia alkotta együttes kéziszer-csapat 25 indulóból az előkelő 10. helyen végzett a ritmikus gimnasztikázók junior Európa-bajnokságán, Minszkben. Az együttes az első ötlabdás bemutatója után a 9. helyről várhatta a folytatást, de a második gyakorlatba hiba csúszott, és lemaradt a döntőről. A szereplést Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar kéziszer-válogatott edzője értékelte honlapunknak:
A szakma is elismerte a magyar együttes kéziszer-csapat teljesítményét
A szakma is elismerte a magyar együttes kéziszer-csapat teljesítményét
−Nagy reményekkel érkeztünk Minszkbe, és közel volt a nagy álom. Az Eb előtt a topnemzetek közé soroltak minket, de szkeptikus voltam: persze mondják, hogy abba a halmazba tartozunk, de a pontok mutatják meg, hogy úgy van-e. Arra számítottam, hogy a negyedik, ötödik, hatodik hely valamelyikére odaérhetünk. Az első napon nem kaptunk rossz pontszámot, a kilencedik helyen fordultunk. Nem hibáztak a lányok, de átütő sem volt a gyakorlat, inkább biztonsági, de így is csupán négy tizedre voltunk az ötödik helytől. A lányok a második bemutatón a gyakorlat végén nagyon nagy hibát követtek el, emberi hiba volt, kézből ejtették ki a labdát, így az álmok elszálltak. Meg is ijedtem, mert az csak a legjobbak kiváltsága, hogy az elitben maradnak a hibákkal is. Elmondta továbbá, hogy az utóbbi években a magyar versenyzők sokszor hoztak már tízedik helyet, például legutóbb a bécsi junior Eb-n, de olyan gyakorlattal, amelyben nem rontottak. − Már lepörgött a szemem előtt, hogy a huszonkettedik helyen végzünk, amiminden idők legrosszabb eredménye lett volna. Ahhoz képest amikor a kivetítőn megláttam, hogy a rontott gyakorlatra is olyan pontszámot kaptunk, ami a legjobbak között tart minket, tehát tízedik helynél nem lehetünk rosszabbak, akkor megnyugodott a lelkem. A súlyos hiba nélkül a bírók a tizenöt pont tetejére értékelték volna a gyakorlatot, ami Deutsch-Lazsányi szerint azért félelmetes, mert 16.1-el már dobogóra lehetett állni, a 15.7-15.8 a 4-5. helyre elég lett volna. Az első két helyezett, Fehéroroszország és Oroszország kiemelkedett, de mögöttük csupán tizedek döntöttek a helyezésekről. Bár a csapat és a szakvezetés is megsiratta az elmulasztott lehetőséget, rengeteg gratulációt és dicséretet kaptak a verseny után. A szakemberek is azzal biztatták őket, hogy tehetséges a csapat, beleértve a gyerekeket és azedzőket, és eszükbe ne jusson feladni, jó úton járnak. Technikásak a lányok test- és szertechnikában egyaránt, nagyon jó volt a kompozíciója, a hangulata a gyakorlatnak, és volt sztorija.
Vegyes érzésekkel érkezett haza a csapat Minszkből
Vegyes érzésekkel érkezett haza a csapat Minszkből
−Jól sikerült a pódiumedzés és a verseny előtti három nap: nem hittem a szememnek. És maga az Eb-gyakorlat is addig a pontig makulátlan volt, amíg nem esett ki az egyik versenyző kezéből a labda. Karnyújtásra volt a döntő, jobban mondva tíz másodpercre. De hozzá kell tennem, tizenöt éves gyerekekről beszélünk, akik a bemutató után is profin viselkedtek, nem hangzott el egyetlen hangos szó sem közöttük, és az edzők részéről sem. Igazából csak értetlenül álltunk a történtek előtt. De abban maradtunk, hogy nem is keressük az okokat. Ha kinyitom az elmúlt kilenc hónap edzésnaplóját és visszanézem, hogy a gyerekek betegen, iskolai dolgozat előtt és után, napi hét-nyolc órát töltöttek a teremben, akkor azt mondom, hogy példásan készültek fel. Tudtuk, a bírók arra bízzák a döntést, hogy az elit csapatok halmazán belül melyik erősebb mentálisanaz adott pillanatban. A mentális felkészülésben, az összpontosításban mi gyengébbnek bizonyultunk, mint a nagyok. A szakvezető bízik benne, hogy ezen tudnak változtatni, és a gyerekekben ez ugyanúgy csapódik le, mint bennük, felnőttekben: az eredménytől eltekintve, a magyar szakág megítélése szempontjából fontos és sikeres állomás volt az Európa-bajnokság. Ez a formáció egyébként ebben az összeállításban utoljára szerepelt korosztályos világversenyen. Jövőre már csak Váray Míra lesz junior, ő az egyéni Eb-n méretteti meg magát, a többiek pedig elsőéves felnőttként folytatják. −Az utolsó találkozón szimbolikusan, lufival engedjük el az Eb-t és a felkészülés közösen töltött időszakát. Pici csalódottság van, de annyi pozitív visszajelzést, szeretetet kapott a válogatott, hogy megható volt átélni.