UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-05-06 17:04

Csak a bravúr segít

A korosztály regnáló világ- és Európa-bajnokával is azonos csoportba került a magyar leány U19-es kézilabda-válogatott a nyári valenciai kontinensviadalon. Ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző érthetően nem boldog. Bravúrra van szükség a továbbjutáshoz.

reb „Ennél rosszabb sorsolást nem is kaphattunk volna” – reagált ifjabb Kiss Szilárd, és nehéz a véleményével vitatkozni. Az U19-es leány kézilabdázók szövetségi edzője álmaiban biztosan nem a tavalyi U18-as világbajnokságon első Romániát, a két éve az U17-es Eb-n győztes Svédországot és a kiváló fizikai adottságú játékosokból álló Franciaországot húzta ellenfélnek. A szerencse elpártolt a társulattól.
ifjabb_kiss_szilard
ifjabb_kiss_szilard
– Olyan sorsolásban reménykedtünk, amely reális esélyt ad a csoportból való továbbjutásra. Nos, ez nem ilyen – szögezte le a szakember. – Talán a dánok és az oroszok képviselnek a románokéhoz és a svédekéhez hasonló játékerőt, szinte mondhatom, hogy Európa két legjobb csapatát kaptuk meg. Bravúr kelle ahhoz, hogy a legjobb nyolc közé jussunk. Túl a riválisokon, erősen kérdéses, hogy milyen összeállításban léphet pályára a válogatott a július 23-tól augusztus 2-ig zajló kontinensviadalon. A felnőttek között is rendszeresen számításba vett, ősztől a Győri ETO-ban játszó 18 éves Tóth Gabriella játéka erősen kérdéses, Pásztor Noémi és az Eb-selejtezőn Tóthoz hasonlóan remekül teljesítő Faluvégi Dorottya a kora miatt az U17-es együttesben is szerepelhet. Az viszont valószínűtlen, hogy két világversenyen léphetnek pályára a nyáron, így még egyeztetni kell arról, hogy Kiss vagy kollégája, Hajdu János számíthat rájuk. A tavalyi vb-n Monori Orsolya berobbant a válogatottba, csakhogy a Ferencváros játékosa kevéssel a hazaérkezést követően, az alapozás közben megsérült, s azóta jószerivel pályára sem lépett. Noha Kiss Szilárd igazán tudja, hogyan kell kevés alapanyagból alkotni – elég a múlt nyári vb-rajtra gondolni, amikor többek között az oroszok és a norvégok is fejet hajtottak a később kifulladó, korábban sérülések tizedelte együttes előtt –, Valenciában ismét nehéz feladat vár a stábra és a lányokra. – Az Európa-bajnokságon nincs könnyű meccs, alig gyengébb, illetve hasonló erősségű vagy jobb csapatok várnak ránk, az águnk sem könnyű. Ettől függetlenül elszánt vagyok, ahogy a játékosaim is. Nem foglalkozunk azzal, hogy ki hiányzik, kik az ellenfelek. Alaposan felkészülünk, és minden megteszünk azért, hogy borítsuk a papírformát.

Leány U19-es Európa-bajnokság, Spanyolország (2015. július 23.-augusztus 2.), csoportbeosztás: A-csoport: Dánia, Horvátország, Montenegró, Szerbia B-csoport: Oroszország, Macedónia, Németország, Litvánia C-csoport: Svédország, Románia, Magyarország, Franciaország D-csoport: Portugália, Norvégia, Spanyolország, Fehéroroszország A csoportok első két helyezettje jut a legjobb nyolc közé, a 3-4. helyezettek az alsóági középdöntőben folytathatják a küzdelmeket, a 9-16. helyért.