UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-05-06 08:59

Felettünk a világ

A Vasas U14-es fiú kosárlabdacsapata nem volt egy súlycsoportban az ellenfelekkel a hét végi Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga döntőjében. Az edző, Maurer Csaba értékelése a sportág hazai helyzetéről is szomorú képet ad.

reb Már a két hazai, székesfehérvári és szolnoki selejtezőtornán is kevésen múlt, hogy a Vasas U14-es együttes kivívja a helyét a kontinens tíz csapata között. Az Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga (EYBL) küzdelmeibe idén bekapcsolódó közép-európai csoportban azonban két vereséget szenvedtek a pasarétiek, így lemaradtak a továbbjutást érő két helyről. Búslakodásra azonban nem volt ok, hiszen az előttük végző Alba Berlin jelezte, a német korosztályos bajnoki finálé miatt nem vállalja a szereplést a rigai szuperdöntőben. Harmadik helyezettként így automatikusan a Vasasnak jutott a szereplés lehetősége.
U14_vasas_riga
U14_vasas_riga
A fellépés azonban nem sok sikert hozott: az első meccsen az SKM 49-32-re nyert, majd az SC Audentes mért nagy pofont a beugróra (62-33). A záráson a Tartu Rock 80-69-re győzött (az erőviszonyokról annyit, hogy a magyarok selejtezőcsoportját megnyerő Stellazzurra a hetedik helyen zárt.) – Érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk – kezdi vegyes érzelmekről tanúskodó hangon Maurer Csaba, a csapat edzője. – Senkivel sem voltunk egy súlycsoportban. Számítottunk arra, hogy erős ellenfeleink lesznek, de hogy ennyire… Nálunk nincs magas ember, míg a többi csapatban két-három, sőt akár négy-öt 190 centiméter feletti játékost is láthattunk. A szerkezetet nézve néhány rivális talán az egy évvel idősebb csapatunkat is felülmúlta volna. Szerinte azonban nem csupán az döntött, mivel a ellenfelek a játék legtöbb elemében felülmúlták a jobbára statisztaszerepre kényszerülő Vasast. A taktikailag nagyon érett riválisok zsenge koruk ellenére igencsak felnőttes kosárlabdát játszottak, és bizony mentalitásban is az egyébként küzdős együttesnek számító pasarétiek fölé kerekedtek. Maurer elmondása szerint még a magas, málészájúnak kinéző srác is három métert repült a labdáért, senki egy pillanatra sem adta fel a játékot, és körömszakadtáig küzdött a pályán. A Vasas ráadásul a jelek szerint le is blokkolt néha, hiszen például az utolsó, a Tartu Rock elleni meccsen 0-25-ös szériával indított. A magyar edző ilyen rossz kezdést talán még sosem látott, de a játékosai megrázták magukat, és tisztes vereségig küzdötték magukat. – Meghatározó élményt jelentett a srácoknak a rigai három meccs, láthatták, hogy hova lehet eljutni, milyen az európai élmezőny. Mi itthon esetleg erősnek gondoljuk magunkat, a szuperdöntőben azonban megtudhattuk, mit ér az itthoni teljesítmény a világban. Nagy a baj a hazai közeggel: gyenge mentalitású, puhány, a labdarúgáshoz hasonló problémákkal küzd. Szavai kemény általános problémákkal szembesítik a magyar kosárlabdát: úgy érzi, külföldről érkező szakmai segítségre lenne szükség, mert csak úgy lehet teljesen megújítani a sportágat.