UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-05-06 13:35

Nincs megállás

Boncsér Krisztián kiválóan kezdte az idényt. A Budapest-kupa után a portugál nemzetközi versenyen is halmozta az érmeket. Az EYOF-ra készülő tornász egyéni összetettben, ugrásban és talajon is remekelt.

Pusztai ViolaAmikor decemberben, az FTC népligeti termében arról beszélgettem Boncsér Krisztiánnal, mennyit fejlődött, amióta a zöld-fehéreket erősíti, a tizenhat éves tornász azt mondta: reméli, nincs megállás. Nos, a jelek szerint, tényleg nincs. Remekül kezdte a szezont. Két hete a nemzetközi Budapest-kupán is halmozta az érmeket: egyéni összetettben, talajon és ugrásban is nyert. Kedvenc szerén, nyújtón viszont rontott, így csak a harmadik helyet szerezte meg. Nyújtón a portugáliai Anadiában rendezett, közepesen erős nemzetközi viadalon sem sikerült úgy a gyakorlata, ahogyan szerette volna, ennek ellenére két elsőséggel és egy második hellyel tért haza.
Boncsér Krisztián egyéni összetettben és ugrásban sem talált legyőzőre
Boncsér Krisztián egyéni összetettben és ugrásban sem talált legyőzőre
„Igaz, hogy korláton és nyújtón becsúszott néhány rontás, de alapvetően jól sikerült a verseny. Az ifjúságiak között megnyertem az egyéni összetettet, ugrásban elsőként jutottam a fináléba. Ott már a felnőttekkel együtt versenyeztünk, de sikeresen hajtottam végre a gyakorlatomat, nyertem a szeren. Talajon második lettem, azzal is elégedett voltam.” Krisztián ugrásban bemutatott gyakorlata egyébként a felnőttek mezőnyében is megállja a helyét. Fél éve csiszolgatja azt edzőjével, Kerekes Zsomborral, akivel remek összhangban dolgoznak. A tréner úgy véli, bár különösebb gond nincs tanítványával az edzéseken, azért nem könnyű eset: ha valamelyik feladatot nem szereti csinálni, abból kevesebbet hajt végre. De általában gördülékenyen megy a közös munka a mesterrel. Most éppen azon dolgoznak, hogy a versenyző a július végi tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra csúcsformába kerüljön. „A portugáliai verseny erőfelmérő volt. Azt gondolom, mind jobban stabilizálódnak a gyakorlataim, de természetesen van még hova fejlődnöm. Az elmúlt időkben nagyobb súlyt fektettem a talajra és az ugrásra, ám természetesen nyújtón is szeretnék bizonyítani. Az EYOF-on az a célom, hogy a legjobb tudásom szerint mutassam be a gyakorlataimat, és majd meglátjuk, az mire lesz elég. Egyéni összetettben, talajon, ugrásban és nyújtón örülnék a döntőnek.” Boncsér Krisztián ötévesen kezdett tornázni, és azonnal megkedvelte a sportágat. Először csak az ugrálást, a szivacsgödrözést élvezte, aztán rájött, hogy a torna annál sokkal többet jelent neki. „A fejlődés végtelen, tehát mindig motiválja az embert, hogy új elemeket tanuljon, és minél erősebbek legyenek a gyakorlatai. Nagyon jó érzés, amikor sikerül is ezt megvalósítani. Mint minden sportolónak, nekem is az az álmom, hogy olimpián szerepelhessek, de azért még sokat kell dolgoznom.”

Nemcsak Boncsér Krisztián tért haza érmekkel a portugáliai versenyről. Az ifjúságiak között Kovács József az egyéni összetett ezüstérmét szerezte meg, míg Csorvási Soma korláton harmadik lett. A tizennyolc éves Dudás Norbert a felnőttek között végzett másodikként egyéni összetettben, illetve korláton is a dobogó második fokára állhatott fel. A tizenhét éves Kardos Botond ugrásban zárt a harmadik helyen.