UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-05-08 10:41

Fájdalmas búcsú az álomtól

A Bajnokok Ligája-ezüstérmes Kurucz Ivett a vállfájdalmai miatt felhagy az élvonalbeli játékkal. A 21 éves kézilabdázó Mosonmagyaróvárról az NB II-es Csurgóba teszi át a székhelyét. A fájdalmas döntésről az érintettet kérdeztük.

reb Azért amikor egy húsz éves lány azzal szembesül, hogy fájdalmában a hajszárítót is nehezen tartja, akkor komoly gond van. Ez csak egy a sok-sok hétköznapi gond közül, amelyet a vállsérülés okozott Kurucz Ivettnek. És akkor a pályán elviselt megpróbáltatásokról még szót sem ejtettünk. A Mosonmagyaróvári KC SE átlövője, aki holnap ünnepli a 21. születésnapját, az egészsége érdekében úgy döntött, hogy lemond az élvonalbeli játékról:
kurucz_ivett_csonka_tamas_mkcse
kurucz_ivett_csonka_tamas_mkcse
– Három-négy éve kezdődtek a panaszaim, két éve meg is műtötték a vállamat. Akkor, ha fájdalmakkal is, még vissza tudtam térni. Csakhogy fél éve megint visszatépték a vállam, és nem sokkal később a bal is megsérült. Már amikor a dobókeze oldalán operálták, felmerült benne, hogy nem egyszeri problémával néz szembe, a sérülés sokáig akadályozta a támadásban. Viszont nem olyan típus, aki csak úgy feladja az álmát: összeszorított foggal harcolt a pályán az ellenfelekkel és önmagával. A Nagyatádról induló lány korábban Győri Audi ETO KC-ban is bemutatkozott, Bajnokok Ligája-ezüstérmet és két bajnoki, valamint Magyar Kupa-címet nyert, látta az utat, hova és hogyan szeretne eljutni. De az élet közbeszólt. Hiába irányította tavaly még csapatkapitányként a juniorválogatottat, a sérülések miatt már a védekezés sem ment igazán. A veszélyek és kihagyások miatt úgy döntött, hogy tovább nem teszi kockára az egészségét: – Magát a döntést könnyen meghoztam, hiszen néha már annyira fájt, hogy vezetésben, alvásban, de még a hajszárításban is akadályozott. Kozmetikusnak is tanultam, ám így masszírozni sem bírnék. Szeretek vadászni és horgászni, ahhoz szintén terhelhető vállakra van szükség. Így nem lehetett folytatni. De lemondani az álomról, arról, ami az életemet jelentette… az borzasztóan nehéz volt. Az élvonalban akartam játszani, válogatott voltam, és mindezzel le kellett számolnom.
kurucz_talan_u20.info
kurucz_talan_u20.info
Aki ismeri őt, tudja, milyen fájdalmas döntést hozott. Korábbi edzője, Róth Kálmán csupaszív, küzdőképességéről ismert játékosként írja le, aki csapatkapitányként remek egységet teremtett: – Sokszor láttam, hogy a visszatérése után óriási fájdalommal játszik, annak ellenére egyetlen helyzetben sem mérlegelt, belemenjen-e a veszélyes helyzetekbe. Mindent megtett, hogy folytathassa a pályafutását. De hogy mégis felhagy az élsporttal, megmutatja: mennyire intelligens, érett ember. Semmiképpen nem szakad el a kézilabdától, az NB II-es Csurgó a legjobb pillanatban kereste meg. Úgy érzi, kellő pihenés után képes lehet a második vonalban pályára lépni, a napi egy edzés és az NB II-es iram ugyanis kevésbé megterhelő. Ráadásul megvalósíthatja a régóta dédelgetett álmát, mert utánpótlás-edzőként is számítanak rá. Jelen állás szerint az U7-es, U8-as és U9-es korosztályokkal foglalkozik. OKJ-s edzői papírja már van, és levelezősként szeretné elvégezni a Testnevelési Egyetemet (most a gyakorlati órákat sem bírná végigcsinálni). – Nagyszerű edzőkkel dolgozhattam együtt, Hornyák Lajostól, Róth Kálmántól, Konkoly Csabától, Karl Erik Böhntől tanulhattam, és rövid ideig Ambros Martínnal is dolgoztam. Jobb mestereim nem is lehettek volna. Az évek alatt összegyűjtött tapasztalatokat továbbadhatnám a gyerekeknek. Korábbi mestere, Róth is szurkol neki. Úgy látja, ha a rá jellemző küzdeni tudást képes a fiatalokba plántálni, nagyon jó játékosok kerülnek ki a keze alól.