UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-05-13 19:10

Bajnok a NEKA

A Nemzeti Kézilabda Akadémia tavaly serdülőbajnokságban győztes csapatára épülő leányegyüttes megnyerte az ifjúsági NB I-et. Az edző, ifjabb Kiss Szilárd örül a sikernek, de ünnepelni most nincs idő: fontos feladatok várnak még a játékosokra.

reb Rögtön a legelső meccsen – a Győri Audi ETO KC-től – kikapott a Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági leánycsapata az NB I-ben, de azóta egyszer sem tapasztalta meg a vereség kellemetlen érzését az ifjabb Kiss Szilárd irányította együttes. Így aztán a csapat egy fordulóval az első négy helyért zajló rájátszás vége előtt, a Vácon aratott idegenbeli sikerével megszerezte az elsőséget.
A NEKA bajnokcsapata Forrás: v-man.hu
A NEKA bajnokcsapata Forrás: v-man.hu
„Azt gondoltam, talán szükségünk lesz még egy évre, hogy a legjobbak lehessünk, azért előzetesen az első három közé kerülést tűztük ki célul – ad képet a háttérről ifjabb Kiss. – A huszonkét-huszonnégy fős keret szerepelt az ifjúsági és a juniorbajnokságban is. Utóbbi inkább a fejlődést szolgálta, ám az ifik között szerettünk volna minél jobban szerepelni. Nem vagyok híve a dupla meccsterhelésnek, így mindig az aktuális forma és fizikai állapot alapján döntöttünk, ki hol játszik, néhány húzóember pedig a korosztályok egymást követő mérkőzésein is pályára lépett.” A gárda alapvetően a tavalyi serdülők között első csapatra épül, de a szakember szerint az idei szezonra erősödtek is. Úgy látja, két kulcsmomentum játszott fontos szerepet az aranyérem megszerzésében: az alapszakaszban az idegenbeli vereséget követően hazai pályán több góllal nyertek a Győr ellen, így plusz bónuszpontot kaptak a rájátszásra. A négy legjobb csapat küzdelmében pedig otthonában múlták felül a nagy riválist, így lépéselőnybe kerültek. Amit persze realizálni kellett úgy, hogy a múlt héten komoly betegséghullám söpört végig a csapaton, többen néhány nap kihagyást követően játszottak a Vác ellen. A fölényes keddi győzelmet követően nem volt idő ünneplésre, hiszen fontos találkozók várnak még a lányokra, de Kiss megígérte nekik: a megfelelő időben méltóképpen ünnepelnek.

Az ifjúsági bajnokságban 1997. január elseje után született lányok léphettek pályára, ám a NEKA-ban jellemzően a 1998-99-es évjárat kézilabdázói kaptak lehetőséget, ők tudtak az idősebbek között nyerni. A legjobbak ráadásul készülnek a hétvégi serdülőbajnoki fináléra, hiszen a NEKA ott is érmes reményekkel lép a pályára.

„Még nem tudom biztosan, mit hoz a jövő. Nem gondolnám, hogy a bajnoki címet nyerő játékosoknak újra a korosztályukban kellene bizonyítaniuk, pláne, hogy az utánuk következő, fiatalabb generációban is sok a tehetséges kézilabdázó. Az már eldőlt, hogy a következő szezonban indítunk csapatot az NB I/B-ben, majd elválik, ki hol szerepel. Az biztos, hogy haladunk a megkezdett úton, igyekszünk egyet mindig előrelépni.” A mindig mértéktartó trénet hozzáteszi, hogy itthon ugyan már megmutatták az erejüket, de a NEKA feladata az, hogy olyan kézilabdázókat neveljen, akik a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. Az lesz az igazi mérce.