UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-05-14 17:17

Rangadónegyed, már a legyőzőink nélkül

Nem akármilyen meccsekkel folytatódik az U17-es Európa-bajnokság: Németország Spanyolországgal, Anglia Oroszországgal, Franciaország Olaszországgal, míg Belgium Horvátországgal találkozik a negyeddöntőben. A hollandok meglepetésre már a csoportkörben búcsúztak.

Nagy-Pál Tamás A Bulgáriában zajló U17-es Európa-bajnokság a negyeddöntőjéhez érkezett. A csoportkört látva magyar szemmel nézve szomorú következtetést kell levonnunk: hiába bővítették 16 csapatosra a mezőnyt, válogatottunk a tornán reálisan nézve még a pontszerzésnek is örülhetett volna.
Davor Lovren
Davor Lovren
Ennek az egyik bizonyítéka, hogy a skótok, akik Belvon Attila elitkörös csoportjából kvalifikálták magukat a kontinenstornára, Franciaországtól (0-5), Görögországtól (0-1) és Oroszországtól (0-2) is simán kikaptak, rúgott gól nélkül búcsúztak. Onnan egyébként a franciák és a görögök jutottak a nyolc közé. A csehek lettek az elsők az elitkörös csoportunkban, és legalább egy győzelmet arattak az Eb-n Szlovénia ellen (1-0), de így is a továbbjutást már nem érő harmadik helyre szorultak. A legmeggyőzőbb teljesítményt eddig a franciák mellett a horvátok, a németek és az angolok nyújtották: magabiztosan nyerték meg a csoportjukat, és közülük is egyedül a britek kaptak gólt. Egyet… Horvátország ráadásul a favoritnak tartott Spanyolországot előzte meg, többek közt annak a Davor Lovrennek a remeklése révén, aki a Liverpool középső védőjének, Dejannak a kisöccse. De míg a 30-szoros felnőtt válogatott báty feladata a támadások megakadályozása, addig Davor éppen az akciókat építi – nem is rosszul: „Nagyon büszke vagyok a csapat eddigi teljesítményére – lelkendezett. – Bár az utolsó fordulóban a spanyolok ellen csak gól nélküli döntetlenre futotta, így is nagy dolog, hogy megelőztük őket. Nekem különleges meccs volt, mert Dani Olmo ellen játszhattam, aki a Dinamo Zagrebben a csapattársam. Tudjuk, hogy nagyon erős csapatok szerepelnek a tornán, de most már nem is lehet más célunk, mint megnyerni az Eb-t.” A fifa.com-nak adott interjújában a szélső azt is elárulta, hogy testvére mindig ellátja tanácsokkal. „Én is hasonló sikereket szeretnék elérni, mint ő, úgyhogy mindent megfogadok, amit mond. Csak egy módon valósíthatom meg álmaimat: ha nagyon keményen dolgozom.” A horvátok egyébként rendesen belerondítottak a spanyolok életébe, akiknek a második hellyel nem kisebb válogatotton keresztül vezet az útjuk az elődöntőbe, mint a 7-0-s gólkülönbséggel álló Németország. A németek a dinamikusan fejlődő utánpótlással rendelkező belgákat például játszi könnyedséggel intézték el 2-0-ra, akkora bombagólokkal, amekkorákat felnőttmeccseken is ritkán látni. De a spanyolok és a belgák legalább ott vannak a nyolc között, nem úgy, mint a hollandok. Az oranje a halálcsoportba került, Anglia, Olaszország és Írország mellé, de így is hatalmas meglepetésnek számít, hogy egyetlen mérkőzést sem tudott nyerni, a három döntetlenjével csak a harmadik helyen végzett. Az Eb május 15-én folytatódik a negyeddöntővel, melyet érdemes figyelemmel követni, hiszen mind a négy mérkőzés a rangadó kategóriába tartozik. A már említett spanyol-németen kívül francia-olasz, horvát-belga és angol-orosz párharcot rendeznek. Az Eurosport mostantól már a torna összes találkozóját élőben közvetíti. U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ Május 15., péntek: 15.00 Horvátország–Belgium, 18.00 Németország–Spanyolország. Május 16., szombat: 15.00 Anglia–Oroszország, 18.00 Franciaország–Olaszország.