UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-05-15 14:01

Licenc nélkül

Pécsett és Nyíregyházán nem számolnak azzal, hogy nem kapják meg a labdarúgó NB I-ben induláshoz a licencet. Győrben, Pápán és Kecskeméten az utánpótlás jövője nem veszélyeztetett, bár Sallói István szerint profi felnőttcsapat nélkül a klub nem nagy vonzerő a gyerekek számára.

Nagy-Pál Tamás Az MLSZ e heti sajtótájékoztatóján kiderült: az elsőfokú licencadó bizottság döntése értelmében öt első osztályú klub nem kapott engedélyt a következő szezonra az NB I-ben  induláshoz. A másodfokú döntés május 26-án születhet meg, de ha nem lesz változás, akkor a Győr, a Kecskemét, a Nyíregyháza, a Pápa és a Pécs is csak az NB III-ban szerepelhet. Utánajártunk: milyen hatással lehet mindez a klubok utánpótlására?
Győr U191
Győr U191
Győrben már korábban eldőlt, hogy az NB III-ban vehet részt az ETO. A régebbi forgatókönyvek alapján a klub meg is szűnhetett volna, úgyhogy viszonylag jól jött ki a történtekből. Többször is foglalkoztunk honlapunkon azzal (ITT és ITT), hogy az utánpótlás is nagy bajba kerülhet, de végül mindenki megnyugodhat, hiszen, most úgy tetszik minden rendben lesz.. „Az ETO nem szűnik meg, lesz mire jövőt építeni, ami a sajnálatosan kialakult körülmények között szinte csodaként fogható fel. Az utánpótláscsapatok, a kiválóra minősített akadémia együttesei továbbra is kiemelt egyesületként, a legmagasabb osztályú bajnokságokban szerepelhetnek, ehhez minden feltétel adottá vált” – mondta néhány napja Győr polgármestere, Borkai Zsolt. Pápán és Kecskeméten némileg hasonló a szituáció. Mindkét helyről hallani pletykákat:  nemcsak az NB I-es részvétel, hanem a klub jövője is veszélyben van. Az utánpótlást viszont a megszűnés sem lehetetlenítené el, ugyanis mindkét városban a profi klubtól teljesen különálló egyesületként működik. „Megnyugtathatok mindenkit, hogy változatlan körülmények között dolgozunk tovább. Teljesen különálló jogi személy vagyunk, csupán együttműködési szerződést kötöttünk a Lombarddal. Eddig is a TAO-bevételekből, az önkormányzat által nyújtott támogatásokból és saját, meglehetősen csekély bevételeinkből tartottuk fenn magunkat. Anyagilag teljesen függetlenünk vagyunk az első osztályú egyesület helyzetétől” – tájékoztatta honlapunkat  Tóth Péter ügyvezető igazgató.
Sallói István
Sallói István
A KTE klubigazgatója, Sallói István szerint rövid távon a Kecskeméti Labdarúgó Akadémia működését sem befolyásolná, ha nem kapnának NB I-es licencet, a későbbiekben viszont jelentős következményei lehetnek. „Csaknem kétszáz labdarúgó-palántával foglalkozunk, ami elsősorban az NB I-es egyesület létezésének köszönhető. A gyerekek és a szüleik olyan műhelyt keresnek, ahonnan lehetőségük van az élvonalba jutni. Itthon csak az első osztály vonzó, az NB II vagy az NB III már egyáltalán nem. Láthattuk, hogy profi csapat nélkül mi lett az ózdi, a salgótarjáni, a nagykanizsai vagy a közelmúltban a soproni és a zalaegerszegi utánpótlással és a kaposvári is hasonló helyzetbe kerülhet. Fellebbezünk a döntés ellen, és bízunk benne, hogy másodfokon bizonyos dolgokat másképp vesznek figyelembe, s megkapjuk a licencet. Az azonban: már  csak a remény maradt számunkra.” Nyíregyházán és Pécsett viszont nemcsak bizakodnak, hanem biztosak benne: a fellebbezés után megkapják a licencet. A nyírségiek hivatalos közleménye szerint volt játékosuk, Diego Balbino jelentette fel a klubot elmaradt bére miatt a nemzetközi szövetségnél. A tartozást már rendezték, csak az erről szóló igazolás nem érkezett meg Brazíliából. A fellebbezéssel együtt benyújtják ezt a hivatalos papírt, s úgy vélik: megkapják az engedélyt. A mecsekiek álláspontja: a bizottság határozata részben téves adatokon alapul, részben a valós adatokat tévesen értelmez, így helytelen következtetéseket, és érdemben helytelen döntést tartalmaz, ezért jogsértő. Mivel mindkét klubban meg vannak győződve arról, hogy május 26-án megkapják a licencet, egyik helyen sem kívántak feltételezésekbe bocsátkozva arról beszélni, hogy annak esetleges hiánya milyen hatással lehetne az utánpótlásukra.