UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-05-21 10:30

Lendület az EYOF-ra

A NEKA serdülő fiai az év közben sima meccseket játszottak, a nyolcas döntőben viszont nagy csaták árán nyerték meg az aranyérmet. A csapat tagjainak többségét tehát korosztályos siker fűtheti a válogatott nyári versenye, az EYOF előtt.

reb Ahogy a leány serdülő- és ifjúsági bajnokság, úgy a serdülő fiúk versengése is a Nemzeti Kézilabda Akadémia sikerével zárult. Vágó Attila tanítványai az év közben könnyedén vették az E csoport meccseit: húszból egyszer sem kaptak ki, ráadásul egészen imponáló mérleggel, több mint ötszázas gólkülönbséggel (811-283) zártak. A rájátszásban már beleszaladtak két vereségbe, és a Veszprém mögött, második helyen jutottak a szigetszentmiklósi nyolcas fináléba. A döntőben kétszer is igencsak szoros meccset kellett vívniuk a balatonboglári fiataloknak: előbb a csoportban a Tatabányát múlták felül egy góllal, majd az elődöntőben hétméteresek döntöttek. Csomay Pál négy lövést is védett, így az aranyéremért következhetett a már egyszer legyőzött Tatabánya. Bár a korábbi meccseken remeklő Bátky Patrikot piroslappal kiállították, a társak nem bizonytalanodtak el, így 26-22-es sikerrel megszerezték az elsőséget.
neka_osb_fiu_csp
neka_osb_fiu_csp
„Lépésről lépésre haladtunk, nem azzal indultunk a szezonnak, hogy mindenáron bajnokok legyünk – elemzi a sikert a csapat edzője, Vágó Attila. – Először is az volt a fontos, hogy bejussunk az országos döntőbe, mert az tavaly még nem sikerült. Azután következett, hogy jól szerepeljünk a csoportban, és persze, ha már ott vagyunk, nyerjünk a négy között. A döntőre azt szokták mondani, hogy az ezüstérem már biztos, az aranyat kell megszerezni.” A szakember szerint sokat segített a csapatnak, hogy serdülőként végigjátszotta az ifjúsági bajnokságot is (a NEKA a hatodik, a NEKA II pedig a tizedik helyen zárt). Az OSB-ben aratott akár 35-40 gólos sikerek semmiképpen sem modellezhették a nyolcas döntőt, azokon az agyonnyert találkozókon nem tudtak volna felkészülni az olyan kiélezett végjátékokra, mint például a Szegedi elleni, amikor másfél perccel a vége előtt még három gólos hátrányban voltak. Bár említhetne remek egyéni teljesítményeket, Vágó szerint a siker kulcsa a CSAPAT volt: mindig jött valaki, aki kiemelkedő produkciójával győzelemre vezette a társaságot. Az együttes tagjai tavaly még a serdülők között is fiatalnak számítottak, részben azért kellett két éve munkája ahhoz, hogy révbe érjenek. Tízen még jövőre is ebben a korosztályban szerepelhetnek, az edző elmondása szerint igyekeznek együtt tartani a csapatot. A bajnoki cím nagy lökést adhat a nyárra: a NEKA-ból jelenleg nyolc-tíz játékos is tagja a serdülőválogatottnak, amely Tbilisziben, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepel. „Ne felejtsük el, hogy gyerekekről van szó, a játék öröme pedig elsősorban a győzelem, az motiválja őket, az ad lendületet. Persze jónéhányan érkeznek még a többi klubból is, de az biztos, a válogatott nagy részét a saját korosztályban aratott siker feldobja.”

FIÚ SERDÜLŐBAJNOKSÁG A végeredmény: 1. NEKA, 2. Grundfos Tatabánya KC, 3. MKB MVM Veszprém, 4. Pick Szeged, 5. FTC III, 6. NEKA Békés, 7. IWI SportAc. Váci KSE II, 8. PLER Budapest II.