UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-05-22 23:02

Edouard-tripla, francia arany

Tizenegy év után nyerte meg ismét Franciaország az U17-es Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-1-re legyőzte a német válogatottat. Odsonne Edouard érte el csapata első három találatát, a sorozatban a nyolcadikat, s azzal ő lett a torna gólkirálya.

Sz. I. A két csapat fantasztikusan menetelt a bulgáriai kontinensbajnokságon, a franciák 10-1-es, a németek 9-0-s gólkülönbséggel jutottak el a burgaszi Lazur Stadion gyepére. A kettőjük végső összecsapását joggal neveztük mi is álomdöntőnek, és persze nagy meccset vártunk. De csalódnunk kellett. A játékot a németek rontották el. A védelmük padlót fogott ezen a napon, elemi helyezkedési hibákat követett el, és a kreatív francia támadók élték világukat. Elsősorban Odsonne Edouard, aki öt góllal jutott el a fináléig, ahol azt további hárommal megtetézte, és első lett az Eb gólversenyében.
Odsonne Edouard a döntőben tette fel a koronát az Eb-szereplésére Fotó: uefa.com
Odsonne Edouard a döntőben tette fel a koronát az Eb-szereplésére Fotó: uefa.com
Az első félidő utolsó percében, a 40.-ben Georgen jobbról középre lőtt labdája elsuhant mindenki előtt, csak Edouard nem engedte tovább, és a hálóba tessékelte. A 47. percben erőszakos francia szerelést láttunk a felezővonal környékén, a németek a bíró ítéletét lesték, de a lengyel Raczkowski nem talált kivetni valót a látottakban. A labda a tizenhatoson magára hagyott Edouard elé került, aki köszönte szépen, és habozás nélkül kilőtte a jobb alsó sarkot. Három perccel később felcsillant a remény, hogy még meccs is lehet a játékból: szépítettek a németek. Schmidt szabadrúgásából Eggestein erős fejest küldött kapura. A francia csapat ezúttal leggyengébb láncszeme, Zidane kapus az égbe öklözte a labdát, a visszahullót pedig a nála jobb ütemben érkező Karakas befejelte. A németek – a futballjuktól idegen módon – fejvesztett rohamozásba kezdtek, és az addig sem sűrűre szőtt védelmi hálójukon egyre nagyobb lyukak keletkeztek. A 66. percben Ikone parádés labdát kapott Edouardtól (ki mástól…), de a kivetődő kapusba lőtte. Négy percre rá a franciák legjobbja megmutatta a kollégának, hogy kell megoldani az ilyen helyzeteket. Eléje Boutobba varázsolta a labdát, amelynek okosan alányesett, az átszállt a kivetődő kapus felett, és kényelmesen a kapuba pattogott. A triplával Edouard Eb-góljainak száma nyolcra nőtt. Annyival lett a torna gólkirálya. A német védelem a hosszabbítás harmadik percében fenékig ürítette a keserű poharat. Addig mafláskodtak a saját tizenhatosuk oldalában, míg a nemrég beállt Samba szál egyedül elvette tőlük a labdát, középre küldte, és az a német Gülről került a kapuba, öngól. 4-1 lett tehát a vége. A németek sorozatban a harmadik döntőjüket veszítették el, míg a franciák tizenegy év szünet után nyertek ismét kontinensbajnokságot a korosztályukban.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG Döntő, Burgasz Franciaország – Németország 4-1 (1-0)