UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2015-05-24 20:51

Apák, fiúk – és egy lány

Kilenc egyesületbe került a kötöttfogású serdülőbajnokság tizenhárom aranyérme, a legtöbb, négy az ESMTK-ba. Az eredménylistán kakukktojás is szerepel: az 54 kg-ban az ezüstérmet az orosházi Szél Anna szerezte meg.

Szekeres István A Megyeri úti jégcsarnokban 134 versenyző indult az országos kötöttfogású serdülőbajnokságon. A tizenhárom aranyérem kilenc egyesületbe került, az ESMTK (4) és a Dorogi NC (2) mellett további hétbe, négy vidékibe és három fővárosiba. Az ESMTK a négy bajnoki címe mellé még hat érmet gyűjtött, a 63 kg-ban Bak Gergely és Losonczi Dávid házidöntőt vívott. Az erzsébetiek elnöke, Losonczi Ottó nyilván nem sokáig búslakodott, amiért a fia elvesztette a finálét, mert a „nagyobb családja” ebből a mezőnyből is kimagaslott. Egy másik birkózópapa, Takács Ferenc, a kötöttfogású felnőttválogatott edzője a saját, egytagú küldöttségének teljes sikerét könyvelhette el. A fia, István megnyerte a legnépesebb súlycsoport, a 69 kg bajnokságát. Takács apuka 1988-ban a 100 kg junior Európa-bajnoka volt, majd felnőttként négy világversenyen ért el pontszerző helyezést. A fia jó messze van még a száz kilótól… „De olyasforma lesz, mint én. Az antropometriai mérés szerint nyolcvanöt kiló körül várható a súlya. Én is sokkal kisebb súlyban, a 68 kilóban nyertem úttörő-olimpiát, csak később rakódott rám a többi, elsősorban persze az izomtömegem növekedett a sok munkától.” Mint a válogatott egyik mesterének hogy tetszett a bajnokság? „Úgy tűnik, hogy ez, a kilencvenkilenc-kétezres korosztály megint erős, mert – minden edző tudja a maga gyakorlatából: – törvényszerűen vannak gyengébb évjáratok is. A bajnokság mezőnyében nyolc-tíz olyan fiút láttam, akiben benne van a majdani nagy birkózó, és elsősorban rajta múlik, hogy az lesz-e.” A fia benne van ebben a csoportban? „Őt nem kategorizálom. De az biztos, hogy mindent megteszek érte, ha kiemelkedővé akar válni.”
A mosolygós Anna mindenkit képes megpörgetni Fotó: Facebook
A mosolygós Anna mindenkit képes megpörgetni Fotó: Facebook
A harmadik apa, Szél Attila, az Orosházi Spartacus birkózóklubjának elnöke most nem a két fiáért szoríthatott. Az egyik, Balázs, éppen Kalifoniában van, a kötöttfogású utánpótláscsapat tagjaként, a másik, Dávid pedig bíró volt a serdülőbajnokságon, és amúgy már a nemzetközi minősítése is megvan. Hanem hát van egy lány is a családban, Anna… Aki ezüstérmet nyert a fiúk között az 54 kg-ban. A diákmezőnyben még gyakori, hogy a gyorsabban érő lányok elnáspángolják a fiúkat. De 13-14 évesen már másképp alakulnak az erőviszonyok… „A lányom öt-hatéves kora óta vesz részt birkózóedzéseken. Ugyanazt a munkát végzi, mint a fiúk, párhuzamosan fejlődnek. Akadnak persze már erősebb ellenfelek, amit ő a hajlékonyságával és az ügyességével tud ellensúlyozni. Azok révén jött ki hídhelyzetből is, aztán máris az ellenfele mögé került. Akkor meg már nincs mese, mindenkit meg tud pörgetni.” De van itt még valami. A bajnokságot kötöttben rendezték, a női birkózás pedig szabadfogású. „Mi mind a két fogásnemben képezzük a fiatalokat, van még idejük szakosodni. Ennek megfelelően Anna is elvan a kötöttfogással, és most is csak az elején zavarta kicsit. Amíg megszokta.”

ORSZÁGOS SERDÜLŐ KÖTÖTTFOGÁSÚ EGYÉNI BAJNOKSÁG Újpest, Megyeri úti jégcsarnok A bajnokok 35 kg: Vitek Amadeusz (Dorogi NC) 38 kg: Kecskeméti Dávid (Ceglédi VSE-Nyársapát) 42 kg: Spányik Ákos (Dorogi NC) 46 kg: Nagy Róbert (ESMTK) 50 kg: Farkas Rajmund (Kecskeméti TE) 54 kg: Kiss Károly (Szegedi VSE) 58 kg: Gyürky Tibor (Tatabányai SC) 63 kg: Bak Gergely (ESMTK) 69 kg: Takács István (BVSC-Gang-Jászkisér) 76 kg: Szőke Alex (ESMTK) 85 kg: Fulai Bence (ESMTK-Váci Forte) 100 kg: Lángh Martin (Pénzügyőr SE) +100 kg: Németh László (Vasas)