UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-05-24 10:12

Vigyázat, dobok!

Semmivel sem veszélyesebb az atlétika, és azokon belül a dobószámok, mint bármely más sportág, de kétszer akkor figyelemre van szükség a pályán – állítja Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a szombathelyi kalapácsbaleset kapcsán.

reb A Dobó SE egyik edzésén súlyos balesetet szenvedett a klub tizennégy éves leányversenyzője. Ahogyan azt a honlapunk elsőként megírta, a korábbi, diszkoszról szóló hírekkel ellentétben a kalapács fogantyúja találta fejen – egészen pontosan szájon – a dobószektor szélén várakozó sportolót. A 2001-es születésű versenyzőt azonnal kórházba szállították, meg is műtötték. Németh Zsolt, a világhírű szombathelyi műhely jeles edzője egyelőre elzárkózott attól, hogy az egyesület közleményét kiegészítse az esetről. Hangsúlyozta, később szívesen áll rendelkezésünkre, s annyit elárult, hogy a leány jól van.
gyulai_miklos
gyulai_miklos
A szövetség elnökét, Gyulai Miklóst arról faggattuk, mennyire számít veszélyesnek az atlétika dobószakága: „Még csak nem is kell másik sportágig jutni, elég, ha arra gondolunk, hogy a gátfutásban az akadályokon mekkorát lehet bukni, mégsem kelt ekkora feltűnést egy-egy kulcscsonttörés. A dobószámok semmivel sem veszélyesebbek, mint bármelyik sportág, de az biztos, hogy dupla akkora figyelemre van szükség a pályán.” Gyulai szerint a szombathelyi sérülés olyan egyedi baleset, amely aktuálisan ráirányítja a figyelmet a szakágra, ám ilyen balszerencse csak rendkívül ritkán történik. Egészen a nyolcvanas évekig kell visszamenni ahhoz, hogy hasonló esetre tudjunk példát felhozni. „Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Dobó SE edzői mindig is kiváló munkát végeztek, tehetségek sorát adták a hazai atlétikának. Meg vagyok győződve arról, hogy százegy százalékig ügyelnek a biztonsági szabályokra.” Az elhangzottak alapján úgy gondolja, hogy a megsérült versenyző kissé figyelmetlen lehetett, de normális helyzetben nem lett volna következménye annak, hogy a dobószektor szélén várakozott, hiszen a kalapács onnan rendre továbbrepül. Ezúttal – szerencsétlenségére – a védőhálón irányt változtatott, és már nem lehetett kitérni előle. Gyulai fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a tévinformációkkal ellentétben nem a szülők feljelentése nyomán, hanem hivatalból indított vizsgálatot a Vas megyei Rendőr-főkapitányság. S hogy az elnök szerint mennyire tántoríthatja el a fiatalokat az eset az atlétikai dobószámoktól? „Erről csak annyit, hogy a szülők megerősítették, a kislány – amilyen hamar csak lehet – újra edzésre jelentkezik.” (Az ismert edző, Máté Alpár itt beszélt arról, hogy mire és hogyan kell figyelni az atlétáknak.)

Az elmúlt évtizedben két súlyos atlétabaleset borzolta a kedélyeket, igaz, mindkettő gerellyel történt. Tero Pitkämäki szektoron kívüli, eltévedt gerelye 2007 júliusában, a párizsi Golden League-viadalon találta el a francia távolugrót, Salim Sadirt. A szer a hátába fúródott, a veséje és a mája is megsérült, egy évig nem versenyezhetett. Három éve az egyik 17 éves sportoló sebesítette meg halálosan a 75 éves bírót a düsseldorfi versenyen, aki a gerely földet érése előtt elindult lemérni a dobás távolságát.