UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-05-25 17:56

Új elnök régi vizeken

Seszták Miklós távozott a sakkszövetség éléről, az elnöki pozíciót az unokatestvére, Tamás vette át. Megválasztása után hangsúlyozta: kiemelt feladatának tekinti az utánpótlásképzést.

Nagy-Pál Tamás Seszták Mikós nemzeti fejlesztési miniszter megnövekedett elfoglaltsága miatt távozott a sakkszövetség éléről. Munkáját teljesen nem hagyta abba, elnökségi tagként folytatja, és a sportág vezetése is családban maradt: az unokatestvére, Tamás lett az utódja. „Az eddigi vezetés is szép eredményeket ért el, ezért úgy gondoltuk: nyertes csapaton jelentősen ne változtass – árulta el az újdonsült elnök, akit ellenjelölt nélkül választott meg a közgyűlés. – Ráadásul már szerettem volna társadalmi munkában is dolgozni, nekem tehát kapóra jött a lehetőség.”
Seszták Miklóst unokatestvére, Tamás váltotta az elnöki poszton.
Seszták Miklóst unokatestvére, Tamás váltotta az elnöki poszton.
Megválasztása után hangsúlyozta, kiemelt feladatának tekinti az utánpótlásképzést: „A gyerekek sakkoktatása nagy lehetőségeket rejt magában. Nem csak arról van szó, hogy versenyzőket kell nevelni. A sportág minden csemetének fejleszti a képességeit, ami egyértelműen a hasznára válhat a tanulásban és később, az életben is. A logikus gondolkodásukat erősíti, pozitív irányba tereli. A mai fiatalok inkább a számítógépes játékok rabjai, de én még nem találkoztam olyannal, amelyik hasonlóan fejlesztő hatással bírna. Ez nekünk hosszú távú eszköz lehet.” Maga is „hobbisakkozó” volt, de csak felnőtt fejjel jött rá: mennyivel jobb lett volna, ha már kiskorától aktívabb érdeklődést mutat a játék iránt. Ebben sokat segíthetett volna, haa környezete megpróbálja megszerettetni vele. „Éppen ezért olyan pedagógusokra van szükségünk, akik népszerűsítik az iskolákban a sakkot. Az elméleti tudáson kívül eszközöket is biztosítanunk kell, illetve nekik is meg kell tapasztalniuk, mekkora fejlődést tudnak a gyerekekkel elérni.” A kezdeményezések eddig is megvoltak, hiszen már működik az iskolai sakkprogram, Seszták szerint eredményesen. „Persze, mindig van min javítani, például,hogy szélesebb merítési lehetőséget teremtsünk. Ezen kívül a Központi Sakkiskola is jól működik, amely a kiemelkedő képességű gyerekek fejlesztésével foglalkozik.” A fiatalok sportágba csábítására remek lehetőség teremthet, ha közelebbről is megismerkedhetnek olyan példaképekkel, mint Polgár Judit. „De rajta kívül is rengeteg színvonalas sakkozónk van, akik megjelenhetnek az iskolákban. Szeretnénk arra ösztökélni őket, és meg is szerveznénk, hogy találkozhassanak a gyerekekkel.” Az elnök végül hozzátette: ha minden a tervek szerint alakul, akkor egy idő után nem nekik kell járniuk az iskolák után, hanem maguk fedezik el, hogyan növelhetik az intézmény színvonalát azzal, ha kiaknázzák a sakkban rejlő lehetőségeket.