UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2015-05-28 19:00

Hármat egy csapásra

Gunics Endre azzal, hogy megnyerte a kolozsvári Európa Kupa-versenyt, megváltotta a jegyét az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságra, sőt, indulhat az EYOF-on is. A tizenhat domaszéki cselgáncsozó él-hal a sportágáért, még talán edzést sem hagyott ki életében.

Pusztai Viola „A cselgáncs rendkívül összetett sportág. Nem elég, hogy erős vagy, technikásnak is kell lenned. Nem olyan, mintha lefutottad volna a 400 métert, és gyorsabb voltál az ellenfeleidnél, jobbnak is kell lenned. Kiskorom óta szeretem, sosem fordult meg a fejemben, hogy abbahagyjam. Szerintem edzést sem hagytam ki” – így foglalja össze a sportággal kapcsolatos gondolatait Gunics Endre, a Domaszéki JISE 16 éves versenyzője. A Csongrád megyei községben két sportág közül választhatott, a labdarúgást vagy a cselgáncsot. Az újságban látta a dzsúdósokról az érmeikkel készült képeket, az inspirálta, hogy a futballpálya helyett a tatamin töltse a napjait.
Gunics Endre (középen) a kolozsvári   Európa-kupa győzelmével három világversenyre kvalifikálta magát. Forrás: EJU
Gunics Endre (középen) a kolozsvári Európa-kupa győzelmével három világversenyre kvalifikálta magát. Forrás: EJU
A hazai és a külföldi versenyeken kiskora óta eredményesen szerepel. Az ifjúsági korú dzsúdós legutóbb a kolozsvári Európa Kupán állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az arany nem szimpla érmet jelentett neki, azzal a jegyet is megváltotta a korosztályos világ- és Európa-bajnokságra. „Az idén a zágrábi Európa Kupán nyertem bronzérmet, de az Eb-részvételhez pontszerző, a vb-szerepléshez pedig dobogós helyezésre volt szükségem Kolozsváron. A verseny elején nem számítottam arra, hogy én leszek a végső győztes, csak mentem előre. Ifiben a hatvan kiló mezőnye nagyon sűrű, a döntőig erőnyerőként öt meccset vívtam, miután negyvenheten szálltunk harcba az elsőségért. Az első kettőt gyorsan befejeztem ipponnal, majd két jukógyőzelem következett. A döntőben a hazai nagy ellenfelemmel, Kozma Ákossal találkoztam. Zágrábban az elődöntőben kikaptam tőle, de most úgy álltam oda, hogy bizonyítani akarok. Egy perc három másodpercig tartott a küzdelem, ippont érő dobással nyertem.” Miután a győzelemmel az ifjúsági világranglistán a kaposvári versenyző elé került – Gunics jelenleg a tizedik, Kozma a tizenkettedik −, az is eldőlt, hogy 60 kg-ban ő indulhat a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A viadalt a szófiai Eb és a szarajevói vb között rendezik júliusban, a domaszéki fiú legalább az egyik versenyről éremmel szeretne hazatérni. Azt mondja, arra az Európa-bajnokságon lát a legnagyobb esélyt. Ha éppen nincs edzése, akkor fut vagy erősít. Utóbbira különösen szüksége van, mert fizikai gondjai még akadnak. Bár a súlycsoportjában magasnak számít a 182 centijével − ami előnyt jelent a tatamin, hiszen az ellenfelek nehezen találnak rajta fogást −, de ha nem tudja befejezni a párharcot az első egy percben, akkor... „Általában gyorsan végzek az ellenfelekkel, az első percben megindítom az akciót, és eldobom őket. Ha viszont nem sikerül, akkor szenvedek velük. De mindegy, valahogyan nyerni kell. Ha eljutok az elődöntőig, akkor már biztosan éremért küzdhetek, ha a döntőben vagyok, akkor megvan, amiért jöttem.”