UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-05-29 13:16

Hajnalban rajt Új-Zélandon

Május 30-án szombaton, magyar idő szerint hajnali háromkor megkezdődik az U20-as világbajnokság. A nyitómérkőzést a házigazda Új-Zéland játssza Ukrajna válogatottja ellen. A 24 csapat tornája a június 20-i döntővel ér véget. A magyar csapat hétfőn a Koreai NDK ellen kezdi meg szereplését.

G. A./Sz. I. Ismét világversenyen szerepelhetnek a magyar labdarúgás képviselői. A sportági közvélemény csendes reménykedéssel várja a nagyon nehéz csoportba sorsolt csapat szereplését, amely kedvező helyzetből is csak keservesen harcolta ki az indulás jogát. U20-as válogatottA német Bernd Storck a tavasszal vette át a magyar U20-as válogatott irányítását Mészöly Gézától, és az idén még veretlen a csapat. A világbajnoki felkészülés márciusban indult, akkor Mianmarnak rúgtak három gólt Kalmár Zsolték a Pancho Arénában. Azt a Mexikó elleni 1-1-es döntetlen követte, majd április végén ismét Mianmart győzték le 3-0-ra. Az utolsó felkészülési mérkőzését egy héttel ezelőtt, Fidzsi-szigetek ellen játszotta a magyar válogatott: az Új-Zélandon rendezett találkozót 7-0-ra húzta be a Storck-legénység. – A megszerzett hét gól önbizalmat, jó alapot ad a felkészülés utolsó napjaira. Vannak még javítanivalók a rajtig, játékgyorsaságban és helyzetkihasználásban is szeretnénk előrelépni a tétmérkőzésekre – mondta a találkozó után a sportigazgató. – Az első, észak-koreaiak elleni meccsünk lesz a legfontosabb, azon mindenképpen nyernünk kell. A másik két találkozó rendkívül nehéz lesz. A brazilokat nem kell bemutatni, bármelyik válogatottjukban minden játékos tud futballozni, míg Nigéria veretlenül nyerte meg a kontinensbajnokságát. A válogatott már a Taranaki Stadion melletti edzőpályán gyakorol, abban a létesítményben, ahol mindhárom csoportmérkőzését vívja. A szurkolók szívesen emlékeznek még arra: 2009-ben az Egyiptomban rendezett világbajnokság alatt futball-láz tört ki Magyarországon. Egervári Sándor csapata Koman Vladimir, Gulácsi Péter és Németh Krisztián vezérletével bronzérmet szerezett az U20-as világbajnokságon. Most Kalmár Zsolton és társain a sor. Az U20-as válogatott a csoportmérkőzéseit New Plymouth-ban játssza. A programja magyar idő szerint: Koreai NDK – Magyarország Június 1., hétfő 6.00 Magyarország – Brazília Június 4., csütörtök 9.00 Magyarország – Nigéria Június 7., vasárnap 7.00   A világbajnokság csoportbeosztása
A-csoport B-csoport C-csoport
Új-Zéland Argentína Katar
Ukrajna Ghána Kolumbia
Mianmar Panama Portugália
USA Ausztria Szenegál
D-csoport E-csoport F-csoport
Mexikó Nigéria Németország
Mali Brazília Fidzsi
Uruguay Koreai NDK Üzbegisztán
Szerbia MAGYARORSZÁG Honduras

A kontinensek képviselői Afrika: A 2015-ös U20-as Afrikai-Kupán Nigéria és Szenegál az A-csoportból, míg Ghána és Mali a B-csoportból harcolta ki a világbajnoki szereplést. Ázsia: Koreai NDK, Mianmar, Katar és Üzbegisztán elődöntőbe került a 2014-es Ázsia-Kupán, ezzel kiharcolta a kvalifikációt az új-zélandi világbajnokságra. Európa: Németország U19-es Európa-bajnokként, míg Portugália ezüstérmesként harcolta ki a világbajnoki szereplést. Az osztrákok és a szerbek a legjobb négybe kerültek a Magyarországon rendezett kontinensviadalon, míg az ukránok és a mieink a harmadik helyet szerezték meg a csoportkörben. CONCACAF zóna (Észak- és Közép-Amerika): 2015 januárjában rendezték az U20-as Aranykupát, amelyet Mexikó hódított el, mellette Honduras, Panama és az Egyesült Államok is kiharcolta a részvételt. Dél-Amerika: A januárban rendezett uruguayi selejtezőből Brazília, Argentína, Columbia és a házigazda Uruguay jutott el a világbajnokságra. Óceánia: Fidzsi nyerte az U20-as Óceániai bajnokságot, így a házigazda Új-Zéland mellett vehet részt a tornán.