UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-05-29 16:45

Ilyen a boksz

Báki Alex bronzéremmel tért haza a junior Európa-bajnokságról: a tizennégy éves ökölvívónak volt ugyan némi hiányérzete amiatt, hogy nem lett meg az elsőség, de most már sikerként éli meg a medálszerzést. Még nagyobb elánnal vetette bele magát a munkába, hogy a világbajnokságon megszerezze az áhított aranyat.

Pusztai Viola Bár Drexler Géza csak itthonról követte figyelemmel tanítványa, Báki Alex szereplését a lvivi junior ökölvívó Európa-bajnokságon, interneten és telefonon tartotta vele a kapcsolatot. A mester szerint a korosztályos versenyzőknek nagyon fontos, hogy nevelőedzőjükkel beszélhessenek egy-egy meccs előtt vagy után. Tanítványa elmondta, ha ott van mellette edzője az elődöntőben, az rengeteget segített volna. − Az interneten követtem az eseményeket, visszanéztem a mérkőzéseit és az ellenfelekét is – mondja a tréner. − Jobb lett volna, ha a helyszínen vagyok, de így is tudtam neki tanácsokat adni, illetve a beszélgetéseinkből az is kiderült, milyen mentális állapotban van. Még csak két és fél éve bokszol, az Európa-bajnokság előtt összesen tizennyolc meccset vívott, miközben a nemzetközi mezőny tagjainak többsége már túl van akár száz-százötvenen is.
Báki Alex edzőjével, Drexler Gézával
Báki Alex edzőjével, Drexler Gézával
Az MTK tizennégy éves ökölvívója az idén lendült igazán formába, s az áprilisi diákolimpia óta töretlen fejlődés tapasztalható nála. A serdülő magyar bajnokság utáni fejmosás használt az elsőéves juniorversenyzőnek, amit az Eb-elődöntő után sem úszott meg. −  A grúz Szahil Alahverdovi ellen rengeteg hibával bokszolt. Ott az akarat vitte előre, minden áron döntőbe akart jutni, teljesen elszállt az agya, fegyelmezetlen volt. Úgyhogy a gratuláció mellé járt neki az újabb fejmosás. Persze meg vagyok vele elégedve, de neki és nekem is hiányérzetem van, hogy végül nem az aranyat hozta haza. Meg lehetett volna verni a grúzt, de a rutintalanságból adódóan fejben elfáradt. Alex szerint a kritika nem volt túlzott. A srác a meccs után negyven percen keresztül sírt, de miután visszanézte a találkozóról készült felvételt, belátta, jobb volt az ellenfele. Pedig edzőjének a negyeddöntő után megígérte, hazahozza az aranyat. Mivel maximalista, még nem teljesen békélt meg azzal, hogy a bronz jutott neki, de nagy dolognak tartja az éremszerzést. Ráadásul motiválttá tette, hogy a közelgő világbajnokságra még keményebben dolgozzon. − Egyértelműen a közelharc az erőssége. Kis növésű srác, rövid karokkal és lábakkal, de érvényesíti akaratát a belharcok során. Jól lopja az ütőtávot, le tudja zárni a szögeket, s miután a hajlított karú ütéseket szépen és pontosan kivitelezi, szinte verhetetlen. De ha kibokszolják, mint a grúz az Eb-elődöntőben, hátrányba kerül. Ezen kell javítanunk a világbajnokságig. Biztos vagyok benne, hogy menni fog, mert nagyon akarja, hogy sikerüljön. A korábban zárkózott fiú az ökölvívásnak köszönhetően most már könnyen barátkozik másokkal, idegenekkel is remekül kommunikál. És az önbizalmával sincs gond, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikereket érjen el választott sportágában. Emellett a szorgalmára sem lehet panasz: bár mestere egy hétre kitiltotta az edzőteremből, csütörtökön éppen beszélgetésünk előtt fél órával hívta, hogy már oda tart.