UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-05-29 10:00

Szuperdöntő, szuper Vasas

Az esélytelenek nyugalmával léptünk a pályára, de elhittük, hogy képesek vagyunk a csodára – mondja Rudner Gábor, a Vasas Kosárlabda Akadémia az EYBL-ben ezüstérmet szerző U17-es csapatának kapitánya.

reb Túlzás nélkül állítható: a múlt vasárnap történelmet írt a Vasas fiú kosárlabdacsapata, miután az Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga U17-es versengésének klaipedai szuperdöntőjében ezüstérmet szerzett. A legjobb nyolc közé az ötödik helyen kerültek be a pasarétiek, és a fináléig vezető úton a jóval esélyesebbnek vélt olasz Stellazzurrát (66-63), majd a litván alapszakaszelsőt, a Sabonist (74-67) tüntették el az útból. Bár az ugyancsak litván Aisciai ellen 35 pontos (69-104) vereséget szenvedtek az aranyéremért zajló csatában, csalódottságra nincs ok, hiszen az elmúlt évtizedek legnagyobb utánpótlás klubsikerét érték el a fővárosiak.
rudner_gabor_vasas_fb
rudner_gabor_vasas_fb
– Talán annak köszönhetjük a bravúrgyőzelmeket, hogy az esélyesség terhe nélkül léptünk a pályára – kezdi a csapatkapitány, Rudner Gábor. – Négy kulcsemberünk is hiányzott, így nem rajtunk volt a nyomás. Felszabadultan játszhattunk, miközben persze folyamatosan azt mondtuk magunknak, hogy nyerni kell az adott meccsen. Elhittük, hogy képesek vagyunk a csodára, még akkor is, amikor jelentős hátrányból kellett fordítani. Mertünk nagyot álmodni, és bejött. A klaipedai döntő All Star-csapatába is beszavazott játékos szerint nem sokáig keseregtek a simán elbukott finálét követően, hiszen a második hellyel túlteljesítették a célkitűzéseket. Rudner úgy látja, a meneteléshez szükség volt a korábbi évek tapasztalatára is. A Vasas nem először szerepel a rangos európai sorozatban, tavaly például ugyanez a garnitúra negyedik lett az U16-osok között. – Egyénileg is sokat fejlődtem azáltal, hogy erős csapatok ellen szerepeltem. Egészen tisztán előttem vannak játékszituációk vagy pillanatok, amelyekben egy-két éve még más, rossz megoldást választottam. A nemzetközi tapasztalatnak hála viszont jobb lettem, és persze azt is látom, hol van a helyem a többiekhez képest, miben kell javulnom. A labdavezetésen és a dobás gyorsaságán például biztosan fejlesztenem kell. Bár a Litvániában vívott éles meccsekhez hasonlót viszonylag keveset játszanak itthon a Vasas játékosai, Rudner azt mondja, ha pozitívak és motiváltak maradnak, képesek lehetnek elsajátítani a külföldön látott mentalitást. Már csak azért is, hogy jövőre ismét meghódíthassák Európát.