UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-06-02 11:13

Kis teher, nagy lehetőség

Több utánpótláskorú játékos is helyet kapott Talant Dujshebaev utolsó két Európa-bajnoki selejtezőre készülő felnőtt férfi kézilabda-válogatottjában. A szövetségi kapitány részben teher alatt szerepeltetheti a fiatalokat.

UP-info Kis túlzással még szinte le sem fújták májusban az oroszok elleni férfi Európa-bajnoki selejtezőmeccset, a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujshebaev máris kijelentette, hogy az utolsó két meccsen a fiatalok kapnak lehetőséget. A válogatott akkor biztosította a helyét a kontinensviadalon, így félig tét nélkül szerepelhet majd a két júniusi találkozón. A csoportelsőséghez szükség van még egy pontra, ezért így is lesz felelősség a pályára lépőkön.
faluvegi_rudolf02
faluvegi_rudolf02
Májusban a kapitány „magyar hangja” (segítője), Sótonyi László arról beszélt, hogy az ifjabb játékosok lehetőséget kapnak, míg a rutinosabbak a hosszú szezont követően megérdemelt pihenőt. Az ígéret tettekben realizálódott, s ahogyan a Csurgó vezetőedzője akkor előrevetítette, nemcsak a korábban a bő válogatott keretbe tartozó játékosok, hanem az U21-es világbajnoki selejtezőn elbukó, és gyakorlatilag szétszéledő juniorválogatott tagjai is meghívót kaptak. A keretbe került a még ifjúsági korú Ligetvári Patrik, de ott van Faluvégi Rudolf, Bánhidi Bence és a Németországban légióskodó Hornyák Péter, de rajtuk kívül is több, 22-24 éves kézilabdázóra számítanak. – Az idősebb generáció tökéletesen megoldotta feladatát, így a beígért jutalmuk a soron következő két mérkőzés kihagyása, azaz a nyári pihenő meghosszabbítása, korábbi megkezdése – hangsúlyozta a kerethirdetés kapcsán Talant Dujshebeav. – Tudom, hogy van mit kipihenniük, és most nekik erre van szükségük. Ezzel azonos időben tudjuk úgy szerepeltetni a fiatalokat, hogy eredménykényszer is alatt is játszunk, hiszen a két mérkőzésen minimum egy pontot szereznünk kell a csoportelsőséghez, ami az Európa-bajnoki csoportbeosztást megelőző kiemelés miatt fontos. A célunk változatlan, hiszen minden mérkőzésünkön győzelemre játszunk. Kíváncsi vagyok, hogy a fiatalabbak és az újoncok hogyan állják meg a helyüket, mert lehetőségük egész biztosan lesz. Azt akarom, hogy érezzék a bizalmat, és szeretném, ha ezt  jó teljesítményekkel hálálnák meg. Az első Eb-selejtezőt június 10-én, Portugáliában rendezik, míg a zárásra 13-án Győrben kerül sor, Ukrajna ellen. Négy meccs után nyolc ponttal a magyar válogatott áll a kvartett élén, a déliek négy ponttala második helyről várják a folytatást.

A magyar férfi válogatott kerete az Eb-selejtezőkön. Kapusok: SZÉKELY Márton (Balatonfüred), BARTUCZ László (Cegléd). óBalszélsők: GAZDAG Tibor (Csurgó), BÓKA Bendegúz (Balatonfüred). Balátlövők: BODÓ Richárd (Grundfos Tatabánya), GERDÁN Tibor (Balatonfüred), LIGETVÁRI Patrik (Balatonfüred), FALUVÉGI Rudolf (Balatonfüred), BORSOS Tamás (Csurgó). Irányítók: LÉKAI Máté (MKB MVM Veszprém), SZÖLLŐSI Balázs (Balatonfüred). Beállók: BÁNHIDI Bence (Balatonfüred), HEGEDŰS Márk (MOL Pick Szeged). Jobbátlövők: BALOGH Zsolt (MOL Pick Szeged), ANCSIN Gábor (MOL Pick Szeged). Jobbszélsők: PÁSZTOR Ákos (Grundfos Tatabánya), HORNYÁK Péter (TuSem Essen, német).