UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-06-03 11:20

Piszkosul jó

Boncsér Krisztián ugrásban és talajon (holtversenyben) is az első lett a meghívásos svájci nemzetközi ifjúsági Lugano-kupán. Az FTC tornásza olyan versenytársakkal mérhette össze tudását, akikkel a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is fel kell vennie a versenyt. Kardos Botondnak kevésbé sikerült jól a viadal.

Pusztai Viola Boncsér Krisztián ismét bizonyított. A tornászok meghívásos svájci nemzetközi ifjúsági versenyén, a Lugano-kupán egyéni összetettben a nyolcadik helyen végzett, ugrásban és holtversenyben talajon megnyerte a viadalt. Az oroszokat, románokat, németeket, briteket, olaszokat, spanyolokat, svájciakat és magyarokat felvonultató húsztagú mezőnyben az FTC tornásza volt az egyetlen, aki két aranyérmet is szerzett. − Az egyéni összetett versenyben elért eredmények alapján hirdettek szerenkénti győzteseket – magyarázza a tizenhat éves ígéret. – Ugrással kezdtünk, az remekül sikerült, s bár számítottam a jó eredményre, de arra nem, hogy nyerek. Korláton, nyújtón és lovon "piszkos" volt a gyakorlatom, a gyűrűt megfelelően végrehajtottam. A talajgyakorlatomat kicsit leépítettük, a kiinduló pontszámom öt egész hat helyett öt egész öt lett, de így is kiválóan sikerült. Nagyon örülök, hogy a portugáliai viadal után ismét nyertem mindkét szeren, ráadásul sokkal erősebb ellenfelek ellen, mint Anadiában.
Kardos Botond és Boncsér Krisztián Fotó: Reszeli Péter
Kardos Botond és Boncsér Krisztián Fotó: Reszeli Péter
A Lugano-kupát két évente rendezik, a magyarok először hívták meg. A fiúk viadalán Boncsér mellett a Vasas ifjúsági olimpiai ezüstérmes tornásza, Kardos Botond vett részt, a kettejüket utóbbi edzője, Reszeli Péter kísérte el Svájcba. − Krisztián teljesítménye biztató az EYOF előtt, minden szeren végrehajtotta a gyakorlatát. Persze ráfér még egy kis finomítás, de jó úton halad, hogy kiemelkedő eredményt érjen el Tbilisziben. A luganói mezőny nagy része ott is indul, így különösen értékes az elért két első és az összetett nyolcadik helye – mondja Reszeli, aki korábban a KSI-ben Boncsért is edzette. Ugrásban egyébként még a júliusi viadalig erősödhet a gyakorlata, miután azon dolgozik, hogy az EYOF-on már a második ugrása is magasabb kiindulási pontszámot érő legyen. Úgy érzi, a következő másfél hónapban még javulhat annyit, hogy azok közül, akik Luganóban megelőzték, néhányat az összetettben maga mögé utasítson. Kardos Botond kevésbé sikeres versenyen van túl. Egyéni összetettben a 15.  helyen végzett, a gyakorlata csak ugrásban és lólengésben sikerült úgy, ahogy szerette volna. Utóbbi szeren öt századon múlt a győzelme. − Botond eredményei nem túl jók, az ugrást szépen megcsinálta, magas pontot kapott rá, aztán zsinórban három szeren rontott – értékel trénere. – Korláton folytatta, amelyen az ifjúsági olimpián ezüstérmet nyert. Ami az edzéseken ment, azt a versenyen nem tudta végrehajtani és az után megtört benne valami. Ráadásul nyújtón versenykörülmények között először mutatta be az új leugrást, nyomasztotta, hogy sikerül-e. Míg Krisztián bevállalósabb, vagányabb gyerek, addig Botond megfontoltabb, lelkizőbb. Izgult a gyakorlata miatt, és persze Murphy bácsival kézen fogva járt, azt is elrontotta, majd a talajon szintén. Ezek után a lólengés elég jól sikerült, bizonyítva lelki erejét. Reszeli szerint szükség volt a pofonra, hogy tovább lehessen építkezni. Azt már tavaly is megfigyelték, hogy a tizenhét éves tornász az iskolaidőszak alatt kevésbé hozza azt, amit valójában tud. Így elsősorban arra kell megoldást találniuk, hogy a tanulást és az élsportot hogyan egyeztessék össze, hiszen a néhány hetes nyári pihenés után már az októberi felnőtt-világbajnokságra készülnek.

A lányok versenyében a Dunaferr és az FTC tornásza, Jakab Noémi, illetve Molnár Csenge méretette meg magát. Előbbi egyéni összetettben a kilencedik, utóbbi a tizenegyedik helyen végzett a tizenkét tagú mezőnyben.

A Lugano-kupa részletes eredményei ITT megtekinthetők.