UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-06-08 16:55

Aranyos bronzcsapat

Sztárokként kezelték a lányokat, akik viszont gyerekként tudtak örülni a bronzéremnek. Földi Attilának, az U18-as együttes mesterének ez a legszebb élménye a vasárnap befejeződött 3x3-as kosárlabda-világbajnokságról.

reb „Ne haragudj, hogy nem tudtunk beszélni tegnap. Nagy volt a pörgés, aztán az eufória” – szabadkozik Földi Attila az elmaradt értékelés miatt. És hát, a vb-bronzérmes csapat mesterének ennyit igazán el lehet nézni. Volt mit ünnepelni, hiszen a lányai vasárnap az izraelieket legyőzve megszerezték a harmadik helyet a debreceni U18-as 3x3-as világbajnokságon, úgy, hogy az elődöntőben csupán hosszabbításban kaptak ki a később világbajnoki címet szerző franciáktól.
u18_leany_ermes_fiba
u18_leany_ermes_fiba
„Az érem volt a titkos cél, és hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy sikerült – mondja Földi. – Persze, evés közben jön meg az étvágy, szóval a franciák ellen abszolút nem a harmadik helyre gondoltunk. Az volt bennünk: ha törik, ha szakad, világbajnokok leszünk. Mivel akkor nem sikerült nyernünk, talán az volt a legnagyobb feladat, hogy felrázzuk a lányokat a csalódottságból. De a szemükbe nézve éreztem, hogy az izraelieknek esélyük sem lehet a bronzéremre”. A négyből három lány, Aho Nina, Horváth Krisztina és Tóth Tímea (mellettük Debrecenben a negyedik Kányási Veronika) tagja volt a tavaly nyári U17-es világbajnokságon világraszóló bronzérmet szerző együttesnek. Földi azonban nem érezte úgy, hogy a játékosoknak derogált volna a három a három elleni szakág, sőt úgy akartak nyerni, mitha még semmit sem értek volna el eddig. Pedig tudjuk, hogy de. „Amennyire profi kosárlabdázók, annyira jó volt látni a világbajnokság végén az örömüket, amikor megszerezték a harmadik helyet. A legjobb élmény talán mégis az, hogy a közönség a tenyerén hordozta a lányokat. Fényképezkedtek velük, autogramot kértek tőlük, sztárokká váltak. És jogosan.” Földi szerint egyébként a záráson világszínvonalú találkozókat láthattak az érdeklődők a Nagytemplom előtti téren, a kosárlabda magasiskoláját. Az is egyértelművé vált, hogy nem elég összerakni néhány jó játékost, készülni is kell a vb-re. A felnőttek között mindig aranyesélyes Egyesült Államok fiúcsapatának edzője például elmondta, három napot gyakoroltak, így nem is meglepő, hogy a nyolcadik helyen zártak, annak ellenére, hogy az észak-amerikai bajnokságba, az NBA ácsingózó kosárlabdázók alkották a csapatot. Az érdeklődőket és a magas színvonalat látva a korosztályos vb remek reklámja volt a szakágnak, amelyet a nemzetközi szövetség, a FIBA szeretne minél hamarabb az olimpiai programba juttatni.

Földi külön köszönetet mondott a szurkolóknak, hogy biztatták a csapatot, másrészt hálás az edzőknek és a korosztály válogatott vezetőjének, Mészárosné Kovács Andreának sz együttműködésért, miáltal felejthetetlen élményhez és sikerhez segítették őket és a magyar kosárlabdát.