UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-06-14 14:20

Újabb Orosz-arany

Imponáló teljesítménnyel verte végig a mezőnyt Orosz Viktor a yanktoni ifjúsági pályaíjász-világbajnokságon, s azzal aranyérmet szerzett a kadetek 50 méteres csigás versenyszámában.

UP-info Az idei legjelentősebb korosztályos világeseményt, a World Archery nemzetközi szervezet ifjúsági világbajnokságát rendezték meg a héten az egyesült államokbeli Yanktonban. A viadalra ötven ország nagyjából 480 versenyzője nevezett, a magyarokat egyedüliként Orosz Viktor képviselte. Kiugró sikerrel. A vb-n nyolc egyéni és 12 csapataranyat osztottak ki, amelyek közül egy a teremben már világ- és Európa-bajnok debreceni fiatal nyakába került.
orosz_viktor_yankton
orosz_viktor_yankton
A Letizia SC íjásza majdnem negyven fokos melegben, szokatlanul erős szélben másodikként zárt az embert próbáló rangsorolóban. A kieséses szakaszra jelentősen visszaesett a hőmérséklet, viharossá fokozódott a szél, és az eső is megérkezett, amit Orosz kifejezetten utál. Mégis, a mostoha körülmény dacára páratlan magabiztossággal múlta felül a riválisokat. Először a guatemalai Carillo Jose Marcelo del Cidet ejtette ki 137-125-tel, majd az ukrán Goncsarov ellen nyert (144-128). A négy közé jutásért a Dél-Afrikai Köztársaságból érkező Jacobst Brinket verte 140-136-ra, míg a négy között a brit James Howsének parancsolt megálljt (141-134). A fináléban a török Maras Serdar Bortay várt rá, s ahogy a kieséses szakaszban, a döntőben is ötször három lövés döntött. A Letizia-versenyző már az első lövések alatt előnyt szerzett, összesen pedig a maximális 150 pontból 145 egységet ért el, míg a török tízzel kevesebbet, így Orosz 145-135-re diadalmaskodott az aranycsatában. A 16 éves íjász korábbi remek eredményeit és mostani, magával ragadó teljesítményét látva az ellenfelek átfogalmazhatjuk a sok-sok évszázadokkal ezelőtt a magyar portyázókra tett mondást: Orosz nyilaitól ments meg Urunk, minket!