UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-06-21 09:52

Kapós kapus

A számos ajánlat közül a Ferencvárosét fogadta el a 16 éves Suba Sára, így a nyáron Balmazújvárosból Budapestre költözik. Mint elmondta, nehezen döntött, de úgy érezte, hogy vétek lenne kihagyni a kínálkozó lehetőséget.

reb Néhány hónappal ezelőtt még a „hardcore” kézilabda-rajongók sem feltétlenül ismerték Suba Sára nevét. A csupán 16 éves kapus azonban tett azért, hogy ne csak szűkebb pátriában tudják, ki ő. A balmazújvárosi játékos hosszabb ideje a felnőtt NB I/B-ben pallérozódik, ráadásul az idén válogatott lett: Hajdu János szövetségi edző számított rá. A Budapesten rendezett U17-es Európa-bajnoki selejtezőn a torna legjobb hálóőrének választották, így nem véletlen, hogy bár korábban sem szűkölködött ajánlatokban, a szezon végén gyakorlatilag válogathatott a kérők között.
suba_sara01
suba_sara01
Az edzője, Dayka István a tipikus "az egyik szeme sír, a másik nevet" esetét idézte, amikor arról beszélt, hogy Sárának idővel nevesebb, jobb feltételeket kínáló klubhoz kell igazolnia. A váltás ideje most érkezett el: a befutó a Ferencváros lett. „Pedig még a határidő előtt egy nappal sem tudtam biztosan, hogyan döntsek – árulja el a kapós kapus. – Nagyon jól éreztem magam Balmazújvárosban, már most hiányoznak a többiek, pedig csak rövid ideje nincsenek edzéseink. Az egyértelmű volt, hogy váltanom kell, de Dunaújvárosba vagy a Nemzeti Kézilabda Akadémiára is szívesen igazoltam volna.” Mint mondja, az erős iskola és az otthonához valamivel közelebbi helyszín miatt azonban a Ferencváros mellett döntött. És nem utolsósorban amiatt, mert „mégiscsak a Fradi hívott”, nagyon-nagyon bánta volna, ha visszautasítja a lehetőséget. A döntés előtt azért kikérdezte válogatottbeli társait, és akárcsak a többi klub játékosa sajátjáról, a fővárosi zöld-fehérek között szereplők – Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és Hlogyik Petra – csupa jót meséltek a Fradiról. „Amikor a próbajátékon szerepeltem, kicsit megszeppenten figyeltem, hogy a felnőttek edzője, Elek Gábor, illetve Kökény Bea is figyelt. Nem éreztem, hogy különösebben jól ment volna a védés, a sportpszichológiai tesztre viszont azt mondták, hogy remekül sikerült.” A szakosztály-igazgató, a korábbi legendás játékos, Kökény elismerően szólt az új igazolásról. „Az edzőink nyitott szemmel járnak, Kovács Attila és Simics Judit ajánlotta a figyelmünkbe Sárát. Nagyon tehetséges kapusnak tartjuk, akiből – reméljük – olyan remek játékos válhat, amilyennek gondoljuk.” Úgy véli, sokat profitálhatnak abból, hogy az ugyancsak válogatott Hlogyik mellé másik kitűnő hálóőrt igazolták: a két ígéretes fiatal jobb teljesítményre ösztönözheti egymást. Ha minden a tervek szerint alakul, eseménydús szezon vár Sárára, hiszen az első osztályú ifjúsági és juniorbajnokságban szerepelhet, továbbá az NB I/B-s felnőttcsapatban is számítanak rá. Ráadásul Elek Gábor bátran dobja a mély vízbe a fiatalokat – ezt például éppen Hlogyik idei élvonalbeli bemutatkozása bizonyítja –, szóval nem elképzelhetetlen, hogy a balmazújvárosi tehetség egyszer csak a magyar bajnok kapujában találja magát…