UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-06-25 15:02

Prágából Rióba

A dán, a német, a svéd és a portugál U21-es válogatott szerepelhet a riói olimpián. Előbb azonban az Európa-bajnokságon eldöntik, hogy melyikük üljön fel a kontinens trónjára.

Nagy-Pál Tamás Véget ért a csoportkör a csehországi U21-es Európa-bajnokságon, vagyis kialakult az elődöntő mezőnye, amely egyben azt jelenti, hogy Dánia, Németország, Svédország, valamint Portugália (címlapfotó: uefa.com) képviselheti a kontinenst jövőre a riói olimpiai játékokon.
Volland
Volland
Rendkívül izgalmasan alakultak a kvartettek, ugyanis az utolsó forduló előtt még mind a nyolc gárdának volt esélye a négy közé jutásra. Kinek kevesebb, kinek több: a házigazdáknak például le kellett volna győzniük az addig rendkívül meggyőző németeket. Jól tartotta magát Csehország, Schulz góljára Krejci válaszolni tudott, de újabb találat már nem született. A másik találkozón Dánia 2-0-ra intézte el Szerbiát: déli szomszédaink nem remekeltek úgy, mint az U20-as világbajnokságon, az északi alakulat pedig hiába kapott ki korábban nagyon simán, 3-0-ra a németektől, végül megnyerte a csoportot. „Nem kell elkeserednünk a döntetlen és a második hely miatt – nyilatkozta a német válogatott Bajnokok Ligája-győztes kapusa, Marc-André ter Stegen. – Nem ment eddig rosszul a játék, de vannak dolgok, amelyeket muszáj lesz átbeszélnünk.” „Megvolt a lehetőségünk a kétgólos előnyre is, nem éltünk vele, így a csehek menetrendszerűen egyenlítettek – tette hozzá Horst Hrubesch szövetségi edző. – Sajnos, régóta küzdünk azzal a problémával, hogy nem használjuk ki a helyzeteinket. Mostantól viszont nincs rajtunk nyomás, mert a célunkat elértük, ott leszünk az olimpián. Ha az elődöntőben kihozzuk magunkból a maximumot, akkor bármi az eredmény, csak nyerhetünk.” A másik csoport még ennél is izgalmasabban alakulhatott volna, ha Portugália és Svédország nem elégszik meg a mindkét gárdának továbbjutást érő 1-1-es végeredménnyel. A találkozóról mindent elmondott, hogy az utolsó percekben már a felezővonalat sem lépték át a csapatok, csak kényelmesen passzolgattak. Az olaszok így hiába győzték le Angliát 3-1-re a duplázó Benassi vezetésével, pontszámban csak beérni tudták azokat a svédeket, akiktől kikaptak az első fordulóban, így a harmadik helyen ragadtak. A portugálok úgy nyerték meg az egyébként borzasztóan nehéz csoportot, hogy mindössze két gólt rúgtak a három mérkőzésen, ráadásul az egyiket a svédek elleni, nem éppen felfokozott találkozón. „Ez is mutatja, hogy továbbra sem mi vagyunk a torna esélyesei – jelentette ki Rui Jorge szövetségi kapitány. – Nincsenek kiemelkedő játékosaink, csapatként küzdtünk minden mérkőzésen, és a szerencse sem pártolt el tőlünk. Boldogok vagyunk, hogy idáig jutottunk, és várjuk az előttünk álló feladatot.”
Olasz U21
Olasz U21
Annak ellenére, hogy a tréner szerint nincs nagy név a csapatban, Bernardo Silvát mindenképp érdemes kiemelni. A Monaco középpályása, aki kilenc gólt szerzett a francia élvonalban az idei szezonban, a torna egyetlen játékosa, aki két mérkőzésen is megkapta a mérkőzés legjobbja címet. Ráadásul nem a svédek elleni, nem túl színvonalas, hanem az angolok és az olaszok elleni komoly rangadó után. A háromkoronások némileg váratlan továbbjutása egyáltalán nem a véletlen műve, Hakan Ericson szövetségi edző szerint két és fél kezdték meg a korosztállyal a munkát, és végig a kontinenstorna, illetve az olimpiai kvalifikáció lebegett a szemük előtt. „Csodálatos érzés, hogy véghezvittük a küldetést.” A szombati elődöntőben Dánia Svédországgal találkozik, igen pikánsnak ígérkező észak-európai derbin, míg a portugálok a németek elleni mutathatják meg, hogy mennyit ér a csapategység az olyan sztárok ellen, mint ter Stegen, Kevin Volland, Max Meyer vagy Emre Can.