UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-06-27 23:43

Svéd-portugál döntő

Portugália hatalmas bravúrt végrehajtva, 5-0-ra mosta le Németországot az U21-es Európa-bajnokság elődöntőjében. Ellenfele Svédország lesz, miután 4-1-re nyerte az északi presztízsrangadót Dánia ellen.

Nagy-Pál Tamás Mennyit ér a csapategység a legnagyobb sztárok ellen? Tettük fel a kérdést a csehországi U21-es Európa-bajnokság csoportköre után a Németország–Portugália elődöntőre utalva. A csillagokat a németek képviselik, elég, ha csak a Barcelonával Bajnokok Ligája-győztes Marc-André ter Stegent, a Schalke meghatározó játékosát, Max Meyert, a Liverpool kiválóságát, Emre Cant vagy Szalai Ádám csapattársát, Kevin Vollandot említjük.
Németország
Németország
A portugálok pedig azt a bizonyos a csapategységet, amely ezen a prágai estén diadalmaskodott. Nem is akárhogyan… A 25. percben kezdődött meg a gólgyártás, amikor Cavaleiro tökéletes ütempasszal ugratta ki a torna eddigi legnagyobb felfedezettjét, Bruno Silvát, aki laposan gurított a hálóba (1-0). Alig telt el nyolc perc, amikor bal oldali szöglet után Ricardo teljesen üresen belsőzhetett a hosszú oldalon a kapuba (2-0). Hogy teljes legyen a portugál henger, a szünet előtt Joao Mario készítette le a labdát Cavaleirónak, aki bődületes bombát lőtt 15 méterről a bal felső sarokba (3-0). Hiába szerepeltek tehát a nagyobb nevek a német oldalon, Portugália – nincs rá jobb szó – szétfocizta ellenfelét az első félidőben, ráadásul a másodikban sem vett vissza, hiszen egy percet sem kellett várni az újabb gólra. Joao Mario vette célba a kaput 20 méterről, a labda pedig, védőn megpattanva becsapta Ter Stegent, és a hálóban kötött ki (4-0). Ricardo Horta akrobatikus találata tette teljessé a kiütést (5-0), így a német futball nagyon, de nagyon régen látott zakóba szaladt bele Csehországban, míg a portugálok készülhetnek a fináléra. A másik elődöntő igen pikánsnak ígérkezett, hiszen Dánia észak-európai derbin  találkozott Svédországgal. Az első félidő ezen a találkozón is meglehetősen simára sikeredett: John Guidetti büntetőjével a háromkoronások szereztek vezetést, három perccel később pedig gyönyörűen végigvitt kontratámadás végén Simon Tibbling is a kapuba talált (2-0).
Svédország
Svédország
A 63. percben éledtek újjá a dán remények, amikor meglehetősen szerencsés góllal – a svédek többször is felszabadíthattak volna – Uffe Bech szépített (2-1). Egészen a hajráig nyílt maradt a találkozó, és Dánia minden követ meg is mozgatott az egyenlítésért, ezáltal azonban hátul lankadt a figyelem, melyet Robin Quaison ki is használt: a védőtől kapott labdát köszönte szépen, és begurította (3-1). A kegyelemdöfést Oscar Hiljemark adta meg a teljesen kitámadó dánok ellen a hosszabbítás ötödik percében, így a svédek nyerték a presztízscsatát. Svédország és Portugália már a csoportkörben is megküzdött egymással. Akkor 1-1 lett a vége a gyenge színvonalú meccsnek, mivel az iksz az utolsó fordulóban mindkét gárdának kényelmes továbbjutást jelentett. A döntőben ennél jóval izgalmasabb csatára van kilátás.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSEHORSZÁG Elődöntő, Prága Portugália–Németország 5-0 (3-0) Svédország–Dánia 4-1 (2-0)