UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2015-06-28 23:22

Ezüst és két újabb bronz

Losonczi Ottó ezüst-, Torba Erik és Papp Bertalan bronzérmes lett az isztambuli junior Európa-bajnokság második kötöttfogású napján. A fogásnem kitett magáért: az egy ezüst és négy bronz remek teljesítmény. A nyolc bajnoki címből három az azerieké, kettő-kettő a grúzoké és a törököké, egy a németeké lett. Az oroszok arany nélkül maradtak.

Szekeres István A második napon is kifejezetten jól birkóztak a magyar kötöttfogásúak, értékes győzelmeket arattak. Egyetlen vereség azért mindenkinek becsúszott, nem szégyen az, megesik. A legfájdalmasabb alighanem Almási Ferencé volt. Mert azzal ki is esett. Nem szerette őt Fortuna, mert elsőre összehozta az örmény Hacsatrjannal, akivel úgy néztek ki a szőnyegen, mintha papa birkózott volna a kisfiával. Van persze megoldás a „medvékkel” való küzdelemre is, de Almásinak ez még nem az az idő volt: annyira frissen lépett a legnehezebbek közé, hogy márciusban, az U23-as Eb-n még a 98 kg-ban volt hetedik. Hogy mi a teendő, azt a későbbi aranyérmes, a grúz Pataridze mutatta meg neki, aki technikai tussal, 14-6-ra verte az örményt.
Torba Erik
Torba Erik
Torba Erik nem kezdett jól. Az olasz Marvice ellen megkontrázott szaltóval nyert, sok mást nem mutatott. Az azeri Mammadov pedig megverte, de az már más mérkőzés volt. 9-7-re végeztek, ami elárulja, hogy küzdelem volt a javából, de arról is szól, hogy azeri ellenfélen hét pontot csinálni nem gyerekjáték. A dorogi versenyző 2013-ban iratkozott be a sportág híveinek a szívébe, bronzot nyert a kadet korosztály világ- és Európa-bajnokságán is. Tavaly – több ok miatt – gyengébb éve volt, de hogy mostanra kilábalt, azt pontosan jelzi, hogy a vigaszágon fél óra leforgása alatt német, majd ukrán ellenfelet vert meg, kemény csatában. A bronzmérkőzés már csak afféle jutalomjáték volt a hozzá képest hórihorgas örmény ellen. Levitellel és felfordítással már az első menetben megszerezte a győzelemhez szükséges pontokat, a másodikban pedig az erőnléti fölényével Galsztjan fölé magasodott.
Papp Bertalan Fotók: birkozoszov.hu
Papp Bertalan Fotók: birkozoszov.hu
Az ugyancsak dorogi Papp Bertalannak is a 2013. évi kadet-világbajnokságon volt az első nagy dobása, ahol ezüstérmes lett. Most két véglettel kezdett, előbb bemelegíthetett az osztrák ellenféllel szemben, aztán technikai tussal kikapott az orosztól. A verseny neki gyakorlatilag a vigaszágon kezdődött. Nem akárkit, az ukrán Szahnót verte meg azért, hogy bronzmérkőzést vívhasson. Ott sem piskóta ellenfél várta: grúz. Akit gyakorlatilag az első menet közepéig megvert. Válldobással, kontraakcióval húzott el, és már 6-0-ra vezetett, amikor Melia négypontos szaltóval alaposan rá(nk)ijesztett. A grúz következő hátraesését, már a második három percben, remekül kontrázta meg, és a 8-4-es vezetés birtokában csak magára kellett figyelnie. Amire azért is nagy szükség volt, mert koccanás következtében az arca bal felén seb keletkezett, és vérzés miatt kétszer is ápolásra szorult. Annál nagyobb izgalmat a hátralévő idő sem okozott. Magabiztosan nyert. Losonczi Ottóról korábban is tudtuk, hogy sokra hivatott versenyző, bár eddig érmet nem sikerült nyernie világversenyen. De már a tavalyi felnőtt-csapatbajnokságon ízelítőt adott a harcosságából, kora tavasszal pedig ötödik lett az U23-as világbajnokságon. Most Isztambulban remek formában volt, és nagyon motivált. A kettő persze összefügg. Azeri, majd svéd ellenfelet vert megnyugtató fölénnyel. Aztán az elődöntőben a fehérorosz Jurij Kankovot olyan lazán, mintha a belvárosba ment volna fagyizni. Válldobás az elején, 4-0, hátsó emelés az első menet végén, 8-0. Technikai tus, vége. Pedig tizenhárom másodperc még hátra volt… Következett tehát a döntő. Az ellenfél a török Cengiz Arslan, aki ráadásul még isztambuli is, a Büyükesehir versenyzője. Június 1-jén ünnepelte a 19. születésnapját. Tavaly ötödik volt a junior-világbajnokságon, az idén pedig harmadik a felnőtt Vehbi Emre-emlékversenyen, ami azért nem akármi. A nézőtéri hangorkán vitte fel, egyenesen a dobogó tetejére. Isten bizony megírnám, mert miért ne, nem haragszom én rá, ha bármilyen komoly birkózókvalitást felmutatott volna a fináléban. De csak ment, mint a cséphadaró, a bíró pedig folyton Losonczit abajgatta, aktívabb birkózásra ösztökélve; nagy nyomás volt a fiún. A magyart meg is intették. Igaz, kisvártatva a törököt is, ami utólag végképp indokolatlanná tette az addigi, egyoldalú nógatást. Aztán egy botlás döntött. Ottó a szó szoros értelmében megbotlott a szőnyeg szélén. A török ráesett. Két pontot kapott érte. Nem színezem tovább. Csak üzenek a fiatal magyarnak: jó úton jár. Arra pedig figyelnie kell, hogy nem elég jobb birkózónak lenni… Annak is kell látszani.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, ISZTAMBUL Kötöttfogás, 2. nap A magyar szereplők. 55 kg (18 induló): Torba Erik. 66 kg (23): Losonczi Ottó. 84 kg (21): Papp Bertalan. 120 kg (15): Almási Ferenc A magyar mérkőzések. Selejtező. Torba Erik–Ruben Marvice (olasz) 2-1. Nyolcaddöntő. Murad Mammadov (azeri) –Torba Erik 9-7, Losonczi Ottó–Artyom Matyas (ukrán) 7-2, Papp Bertalan–Elias Pajantschitsch (osztrák) 10-2, Edgar Hacsatrjan (örmény) –Almási Ferenc 9-1. Negyeddöntő. Losonczi Ottó–Andre Isberg (svéd) 5-0. Gadzsimurad Dzsalalov (orosz)–Papp Bertalan 10-0. Elődöntő. Losonczi Ottó–Jurij Kankov (fehérorosz) 8-0. Vigaszág. Torba Erik– Peter Haase (német) 5-4. Papp Bertalan–Anton Szahno (fehérorosz) 6-3, Torba Erik–Olekszandr Hrusin (ukrán) 5-1. Bronzmérkőzés. Torba Erik–Szlavik Galsztjan (örmény) 5-2. Papp Bertalan–Georgi Melia (grúz) 8-5. Döntő. Cengiz Arslan (török)–Losonczi Ottó 4-1. A nap bajnokai és a magyar helyezések 55 kg: Irakli Savadze (grúz), 3. Torba Erik 66 kg: Cengiz Arslan (török), 2. Losonczi Ottó 84 kg: Iszlam Abbászov (azeri), 3. Papp Bertalan 120 kg: Zvjadi Pataridze (grúz), 12. Almási Ferenc