UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-07-01 01:54

Svéd (párbaj)siker

A tizedik 11-es döntött 120 perc, gól nélküli játék után a Svédország–Portugália U21-es Eb-döntőben a prágai Eden Arénában: William Carvalho lövését Patrik Carlgren kivédte, és azzal a svédek hódították el az értékes trófeát.

Sz. I. A szereposztásra nagy tételben lehetett volna fogadni. A portugálok az U21-es Eb elődöntőjében 5-0-ra legázolták a németeket, és már az első játékrészben elmentek 3-0-ra. A hűvösebb északiak lassabban őrölték fel a dánokat (4-1). A döntőben tehát gyors döntésre készülő portugálok találkoztak a kimértebb svédekkel.
A húszezres prágai Eden Aréna a himnuszok idején Forrás: uefa.com
A húszezres prágai Eden Aréna a himnuszok idején Forrás: uefa.com
Fél órán keresztül minden stimmelt: emezek rohamoztak, amazok szervezetten védekeztek. Elképesztő volt, amit a portugálok produkáltak, beszáguldozták a pályát keresztül-kasul, de a nagy rohanás közepette is bámulatos ügyességgel szelídítették a labdát. És ívelték, lőtték sorozatban a kapu elé. Ott azonban a két középső védő, Milosevic és Helander – ahogy mondani szokás – lehúzta a redőnyt: minden labda kijött róluk, fejjel és lábbal egyaránt uralták a térséget. Tegyük hozzá rögtön: Helandert a szünetben – feltehetően sérülés miatt – lecserélte Håkan Ericson kapitány, de a helyére beküldött Baffo ugyanolyan tökéletes párt alkotott Milosevic-csel. Így mennek a dolgok ott, ahol a játékosok stabil játékszerkezetbe nevelődnek. A portugálokat a nagy rohanás közepette a 40. percben már hatodszor állították meg lesen, ami egyben persze a jól összerakott svéd hátsó alakzat dicsérete is. Rohanás ide vagy oda, az egyetlen komoly helyzetet Sérgio Oliveira csapatkapitány 22 méteres szabadrúgása jelentette. A labda a keresztlécről vágódott vissza. Jó messzire. És most megint – csere… Szinte érthetetlen volt, hogy Rui Jorge kapitány miért éppen Oliveirát hozza le a pályáról az 54. percben, hiszen ő volt a csapat karmestere. De mint kiderült, a helyette pályára küldött Tozé legalább akkora spíler. Így mennek a dolgok ott, ahol több azonos kvalitású futballista van a csapatban… De most térjünk vissza a mérkőzéshez! Ahogy az várható volt, az első félórában a portugálok tökéletesen kifutották magukat. Feljöttek a svédek, és még a második félidő elejét is uralták. Jorge kapitány az 54.-től a 70. percig mindhárom cseréjét kihasználta. Kicsit frissült is a csapat játéka. A 63. percben Tozé bődületes, fű felett süvítő lövésére ért le bravúrral Carlgren kapus, majd egy perccel később a frissen beállt Medeiros perdítette el a labdát remekül a kapus, de a kapu mellett is. A másik oldalon a svéd színekben futballozó Guidetti ügyetlenkedett el közelről ajtó-ablak helyzetet. A meccs menthetetlenül sodródott a hosszabbításba (gólt még csak nem is talált senki), majd onnan a tizenegyespárbajba. A duellumban 2-2-ig rendben mentek a dolgok. A harmadikat a svéd Augustinsson bevágta, Ricardo Escaióét viszont védte a kapus. 3-2 az északiaknak, csakhogy a következőt a svéd Khalili hagyta ki, João Mário viszont értékesítette, 3-3. Az ötödik sorozatban a svéd Lindelöf betalált… Viszont William Carvalho lövését Patrik Carlgren kivédte. És azzal Svédország lett az U21-es Európa-bajnok. Nem feladatunk, hogy „pontozóbírói” ítéletet hozzunk, de – úgy tűnik – az elképzelésüket sikeresebben megvalósító svédek jobban meg is érdemelték.