UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-07-02 09:43

Álmaimban Ausztrália

A 16 éves Udvardy Panna élete első Grand Slam-versenyén indul Wimbledonban. A Balatonakarattyán élő teniszező Ausztráliába vágyik, meg persze minél előbbre a világranglistán.

reb Idehaza a női tenisz utánpótlásában legtöbbször – nem érdemtelenül persze – Gálfi Dalmáról vagy Stollár Fannyról szólnak a cikkek. A két 16 éves versenyző remek eredményeket mutathat fel a juniorok között, ráadásul mindketten nyertek már felnőttversenyt is. A csapat világ- és Európa-bajnoki harmadik társuk, Udvardy Panna még nem tart ott, viszont érdemes figyelni a balatonakarattyai teniszezőre: életében először junior Grand Slam-en versenyez.
udvardy_panna_fb_fuves
udvardy_panna_fb_fuves
Ráadásul mindjárt a talán legnagyobb presztízzsel bíró GS-en, a tenisz wimbledoni szentélyében léphet a pályára. (Első ellenfele a 10. kiemelt, brit Eliz Maloney.) Igaz, a rangos viadalt megelőző G1-es tornán, Roehamptonban nem sikerült a füves debütálás: egyesben a selejtezőben, párosban a főtábla első körében búcsúzott. A szereplés érthetőbbé válik, ha elmondjuk, hogy Udvardy a múlt héten játszott először füvön. Mármint életében először, soha korábban. „Teljesen máshogy viselkedik a labda, mint a többi borításon, egyszer megcsúszik, máskor meg nem pattan fel – idézte fel az ismerkedést a 16 éves játékos. – A teniszcipő is érdekes, olyan mintha focistoplis lenne, nagy lyukakkal.” Nem csoda hát, hogy Udvardy izgult a wimbledoni szereplés előtt, amelyet egyben nagyon vár is. Elsősorban a minél jobb szereplésre vágyik, és szeretné élvezni a semmihez sem hasonlítható légkört. Párosban viszont annak ellenére menne egy-két kört, hogy nem a megszokott, ausztrál társával, hanem román lánnyal indul. Bő másfél hete elődöntőig jutott a duók között a rangos németországi G1-es juniorviadalon, így talán valóban ebben a műfajban lehet több keresnivalója a szigetországban. Összességében egyelőre a terv szerint halad az erre az évre kitűzött célokkal. Úgy határozták meg edzőjével, Pákai Norberttel, hogy a szezon végére a legjobb ötvenben lesz a juniorok között, hogy jövőre már biztosított legyen a főtábla a Grand Slameken, a nyárra pedig a top 100-be kerül. Jelenleg a 88., így jó úton haladnak. Az előrelépéshez azonban szükség van arra, hogy Udvardy sokkal jobban koncentráljon. „Most kezdtem el erősebb tornákon szerepelni, és még nagyon hullámzó a teljesítményem. Jobban észre kellene vennem a játékon belül a fontos labdameneteket, akkor jóval eredményesebb lehetnék. Az edzőm és sportpszichológus is segít, hogy fejlődjek.” Más szempontból viszont már kész felnőtt. Évek óta – ha szükséges – egyedül utazik, repül a világ másik pontjára, s intéz mindent, ami a kortárs tinédzsereknek elképzelhetetlen. Mestere nem tud angolul, ezért még ha vele is tart, akkor is Udvardy foglal szállodát, hív taxit, keres beütőpartnert a pályán, vagy csak találja meg a szükséges üzletet. „Már megszoktam, hogy ismeretlen helyeken ismerjem ki magam” – teszi hozzá mosolyogva. Van azonban a világnak olyan távoli szeglete, ahol nagyon is otthon érzi magát. Nagyjából kilenc éves lehetett, amikor édesapja munkája miatt majdnem egy évre Ausztráliába költözött a család. Annyira megszerette a kenguruk országát, hogy később a legszívesebben ott élne. Addig azonban elsősorban „üzleti” utak viszik oda. Például januárban az Australian Open.